Lékaři děkují

Písek (Jihočeský kraj) – Sedmdesát doktorů v písecké nemocnici se připojilo k výzvě Lékařského odborového klubu „Děkujeme, odcházíme…“. Pokud by dali ke konci roku výpovědi, v nemocnici by zbylo pouze třicet lékařů. Vedení zdravotnického zařízení i zřizovatel však věří, že k tomu nedojde, dlouhodobě se prý snaží vytvářet dobré pracovní podmínky. Aktuální novinkou je nové středisko hemodialýzy a oddělení spirituální péče. Někteří z lékařů však výpověď stále ještě zvažují.

Stávající personál je největším bohatstvím písecké nemocnice. Shoduje se na tom její vedení, zřizovatel i pacienti. „Personál je tady výborný,“ prohlásil pacient Zdeněk Kvasnička a náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) doplnila: „Dělají velmi dobrou personální politiku.“ Příjemné prostředí, moderní přístroje, podpora vzdělávání nebo snaha o odpovídající výši platů. To jsou nástroje, kterými se nemocnice snaží udržet zaměstnance. O nové oddělení hemodialýzy usilovala několik let. „Pro personál nastane ta změna, že budou dělat v přívětivějším, lepším prostředí a že nebudou pracovat na tři směny,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Přesto je v Písku podle dosavadních výsledků podpora kampaně „Děkujeme, odcházíme…“ největší v Jihočeském kraji. „Zatím nemám žádný signál, že by nastal exodus. Zatím to chápu já i naši písečtí lékaři jako podporu celé té akce,“ dodal ředitel Holan a primář hemodialyzačního střediska Zdeněk Hobzek potvrdil: „Máme za sebou nějakou práci, dosáhli jsme nějakého vzdělání, postavení a já si nedokážu představit, že bych to tady zabalil a odešel.“ Lékaři kvůli zachování zdravotní péče nemohou stávkovat. Proto Lékařský odborový klub považuje výpovědi za jediný způsob, jak docílit změny ve stávajícím systému platů a vzdělávání.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Situace v jiných nemocnicích se místo od místa liší. Podobně velká podpora lékařů, jako je v Písku, je například v nemocnici v Jihlavě nebo v Novém Městě na Moravě. Připojují se ale i další zařízení, někdy se jedná o pár lékařů, jindy jich je víc. Jejich počty se pohybují v rozmezí od 10 do 20 procent. V současné době jde o 3 tisíce 225 lékařů z celkem 16 tisíc nemocničních lékařů v republice, kteří se k výzvě připojili a jsou odhodláni podat koncem roku výpověď. Podpisy dalších zhruba tří set se v tuto chvíli ověřují. Je však otázkou, zda výpověď skutečně dají. Pravděpodobnost je velká u mladých lékařů, ti starší to však už zvažují. Vše tedy záleží na jejich rozhodnutí a to je také důvod, proč se ředitelství zatím příliš neobávají, že by začátkem příštího roku byly jejich nemocnice ohrožené.