Orlovská nemocnice se může pochlubit novými pracovišti

Orlová - Nové špičkové pracoviště otevřela orlovská nemocnice. Oddělení dlouhodobé intenzivní péče (DIP) a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) je v Moravskoslezském kraji jediné svého druhu. Sedmdesát milionů korun na jeho stavbu poskytnul kraj. Podobnou cestou – tedy budování specializovaných oddělení – se chce kraj ubírat i nadále. Podle něj je to jediná cesta, jak ekonomicky udržet chod všech krajských nemocnic.

Ještě před několika měsíci byla další existence orlovské nemocnice v ohrožení. Teď se může pochlubit jedním z nejmodernějších pracovišť v zemi. Na odděleních DIP a DIOP nabídne následnou péči pro pacienty, kteří byli předtím hospitalizováni například na ARO. „My máme oddělení DIP – dlouhodobé intenzivní péče, kde je deset postelí. Tady budou pacienti, kteří jsou závislí na dýchacích přístrojích a potřebují dechovou podporu. Na té dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči budou pacienti, kteří už nepotřebují ventilátory, dýchací přístroje, mají funkční zažívací ústrojí a hlavní péče, která je jim věnována, je ošetřovatelská péče,“ říká primář Zdeněk Bělík.

„Tato investice je také ukazatelem toho, že orlovská nemocnice není zbytná, ale že je velmi důležitá v systému krajských nemocnic. Oddělení, které zde vzniklo, má celokrajský význam,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. O pacienty bude maximálně postaráno. Narozdíl od běžných oddělení intenzivní péče a ARO budou připadat na jednu sestru nejvýše tři pacienti. O jejich životní funkce se pak budou starat nejmodernější přístroje.

„Pořídili jsme lůžka, která jsou krásná, která splňují nejpřísnější kritéria včetně antidekubitálních matrací, které umožňují dlouhodobý pobyt v posteli a zabraňují vzniku proleženin,“ uvedl primář Zdeněk Bělík. Právě osobnější přístup a kvalitní vybavení by měly dát pacientům větší šanci úplně se zotavit. Sloužit bude všem obyvatelům Moravskoslezského kraje. „Věříme, že těch možností využijí i pacienti z fakultní a dalších našich nemocnic,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný.

  • Nemocnice Orlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2018/201753.jpg
  • Nové vybavení nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2018/201754.jpg