Středočeská policie chce zrušit oddělení kynologie v Kladně

Kladno – Vedení středočeské policie se kvůli nutným úsporám rozhodlo zrušit oddělení služební kynologie v Kladně. Proti jsou ale nejen psovodi – přidala se i Unie bezpečnostních složek a svůj nesouhlas dal najevo také Středočeský kraj. Policie ovšem trvá na tom, že deset služebních psů vyřadí už k prvnímu prosinci letošního roku.

Jitka Iblová z Rakovnicka si vzala do péče šestiletého ovčáka před půl rokem. Ve Slaném se rušil policejní sklad a dva strážní psi museli pryč. Pokud by se ho neujala, hrozilo, že bude utracen. Teď se středočeská policie chystá zrušit oddělení kladenské kynologie. Zatím sice ubezpečuje, že k utrácení psů nedojde, u psovodů ale i tak vyvolal záměr velké zděšení a nesouhlas.

Policejní ředitelství vysvětluje, že jde o ekonomické důvody. „Předpokládáme snížení našeho rozpočtu pro příští rok o téměř 40 %,“ říká náměstek ředitele Jan Ptáček. Vedení si od zrušení oddělení slibuje úspory, až milion korun ročně.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jako špatný a neuvážený krok však hodnotí reorganizaci také Unie bezpečnostních složek i Středočeský kraj. Vedení policie ale argumentuje, že v případě potřeby může povolat psovody z jiných kynologických oddělení, které v kraji fungují. Předseda Unie bezpečnostních složek však namítá, že při zásahu jde často o minuty – čím delší dojezd, tím menší šance.

„Máme vážné obavy, že tento plán šetření bude šetřit na bezpečnosti občanů, že se zhorší situace na Kladensku, a s tím my zásadně nemůžeme souhlasit,“ nechal se slyšet středočeský hejtman David Rath. Vedení Středočeského kraje policii nabízí, že na provoz kladenského oddělení přispěje. Pokud ale k dohodě nedojde, skupina psovodů od 1. prosince skončí.