V Horní Kalné již nepijí vodu s uranem

Horní Kalná (Trutnovsko) – Lidé v Horní Kalné na Trutnovsku mají vodu, která obsahuje uran. Místnímu vodovodu, který zásobuje většinu zdejších domů, hrozilo kvůli překročení hygienických limitů uzavření. Nakonec problém vyřešily speciální filtry, které do vrtu umístila specializovaná firma z Příbrami. Ke změně situace došlo letos v lednu, kdy se zpřísnily normy a podle nich už hodnoty uranu ve zdejší vodě překračovaly povolenou normu. Podle starosty se teď zdejší pitná voda rovná kojenecké.

Voda, kterou pijete, už není pitná, je v ní příliš mnoho uranu. To se dozvěděli kalenští obyvatelé na začátku letošního roku. Nové hygienické normy na obsah uranu totiž voda překračovala téměř dvojnásobně a hrozilo dokonce uzavření obecního vodovodu. „Voda nevyhovovala požadavkům na pitnou vodu a nedá se tedy poskytovat občanům k užívání,“ uvedl Jan Brož z Krajské hygienické stanice Trutnov. Zastupitelstvo v Horní Kalné muselo rychle přijít na to, jak hodnoty uranu snížit a při tom příliš nezvedat cenu vody pro obyvatele. „Možností byl nový vrt v obci, ale nebyla záruka, že v něm hmotnostní uran nebude. Další varianta byla dovážet pitnou vodu cisternami,“ prohlásil starosta obce Pavel Cerman. Problém vyřešily až speciální filtry, které dokážou uran z vody separovat. Jejich nákup přišel Horní Kalnou na téměř milion korun. „Podle posledních dvou rozborů jsou ukazatelé na hodnotě kolem 3 mikrogramů na litr,“ dodal Jan Brož a starosta Cerman doplnil: „Naše voda nyní splňuje limity kojenecké vody.“

Výskyt uranu v Krkonoších přitom není pro odborníky žádným překvapením. Zdejší ložiska sice nejsou příliš významná, ale stále jsou vedena jako rezervní zdroj. „Uran se těžil u Špindlerova Mlýna a především na polské straně Krkonoš v obci Kowary,“ vysvětlila Iva Zaplatílková z Informačního centra Černý Důl.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Uran se v této části Krkonoš vyskytuje v podzemních vodách naprosto přirozeně. V 50. letech se dokonce uvažovalo o jeho průmyslové těžbě. Nakonec na ni ale nikdy nedošlo.

Voda ve Vrchotových Janovic je podle odborníků nebezpečná.
Zdroj: ČT24