V Třinci přišel na svět unikát

Třinec (Moravskoslezský kraj) – Hasiči a záchranáři se už brzy dočkají nového pomocníka – unikátního robota. Bude zasahovat v situacích, které jsou pro lidi příliš nebezpečné. Jeho prototyp vyvinuli čeští výzkumníci a odborníci z Vysoké školy báňské, třineckých strojíren a společnosti Fite. Robot je opravdu unikátní, k jeho nejvyšším technickým parametrům patří i to, že na rozdíl od mnoha jiných výrobků má veškeré rozvody ukryté pod kapotou, řada jeho částí, zejména chapadel, je ze speciálních lehkých slitin. Díky dálkovému ovládání může operát ve své kukle sledovat okolí termokamerou, stereo či nočním viděním.

Hardy je robot záchranář, na jehož vývoji pracovali tři roky tři desítky expertů. Umí hasit oheň a manipulovat s předměty, třeba s výbušninami, až do hmotnosti půl tuny. „Najde uplatnění při zásazích tam, kde by musel normálně vstupovat požárník nebo záchranář,“ uvedl ředitel společnosti Strojírny Třinec Josef Konderla. Hardy je konstruován tak, aby mohl zasahovat při velmi vysokých teplotách, má vnitřní chlazení a veškeré jeho rozvody skrývá kapota ze speciální slitiny. „Kombinace vodního děla a uchopovacího zařízení na chlazeném rameni je poměrně unikátní,“ podotkl proděkan Fakulty strojní VŠB TU Ostrava Vladimír Mostýn.

Zařízení váží čtyři a půl tuny a prostor, ve kterém se pohybuje, snímá třemi kamerami, stroj dálkově ovládá operátor, který může stát až 200 metrů od nebezpečného místa. Robot může zasahovat při krizových situacích, kde hrozí výbuch, v hořících skladech s tlakovými láhvemi, v halách s nebezpečnými látkami, na letišti i v těžko přístupném terénu. „Tento servisní robot je prvním robotem tohoto typu v České republice a v Evropě snad také,“ prohlásil vedoucí projektu Jiří Skařupa z VŠB-TU Ostrava.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Robotu Hardymu dal základy malý stroj. Konstruktéři zkoumali, co všechno může dokázat a jeho schopnosti stále zdokonalovali. „Robot vznikl za obrovské pomoci našich studentů, vyzkoušeli si na něm všechny subsystémy,“ vysvětlil vedoucí Katedry robototechniky VŠB-TU Ostrava Petr Novák. Při jeho sestrojení tvůrci uplatnili tři vlastní patenty.

Robota Hardyho teď čeká řada zkušebních testů, které prověří jeho schopnosti v praxi. V lednu ho pak budou konstruktéři obhajovat před komisí ministerstva průmyslu a obchodu.

Hasiči a záchranáři se už brzy dočkají nového pomocníka – unikátního robota.
Zdroj: ČT24