Jáchymov bude chtít peníze na rekultivaci po uranové těžbě

Jáchymov - Jáchymovští politici chtějí přesvědčit stát, aby městu poškozenému rozsáhlou těžbou uranové rudy pomohl dotacemi. Město, které do roku 1961 sloužilo jako lágr pro politické vězně, podle vedení radnice zdědilo zničené domy a zdevastovanou infrastrukturu. Historicky cenné měšťanské domy pomalu padají a někdy i ohrožují kolemjdoucí. Nevzhledností také odrazují turisty a snižují potenciální příjem obecní kasy.

„Nemyslím si, že je město pro turistu přátelské. Určitě dělá dojem, jako by se tam zastavil čas, nebo možná i vrátil,“ myslí si ředitel Lázní Jáchymov Eduard Bláha. Místostarosta města Petr Bohdalem neutěšený stav města přičítá předchozím rozhodnutím města, zejména špatným prodejům nemovitostí.

Bohdla však zároveň dodává, že stát po roce 1945 z okolí Jáchymova vyraboval nerostné bohatství. V následujících 60. letech ale nenabízel žádný ozdravný program. Náhradu za vysoké náklady spojené s rekultivací, která se táhne dodnes, by proto mohl žádat po státu. Podle ministerstva životního prostředí by Jáchymov mohl využít vládního programu na obnovu místa poškozeného těžbou nerostů.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Program měl být původně ukončen v roce 2007, ale vládou byl prodloužen a projekty se přijímají až do roku 2018,“ dává městu naději mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová. Zástupci Jáchymova by se podle ní měli nejprve obrátit na krajský úřad. Ten projekt posoudí a předloží ministerstvu financí.