Justiční palác v Pardubicích zatím nebude

Pardubice – Ministerstvo spravedlnosti nemá peníze na stavbu nového justičního paláce pardubické pobočky hradeckého krajského soudu, který měl stát až jednu miliardu korun. Už sedm let působí pobočka soudu v nevyhovujícím provizoriu, kde navíc platí za pronájem 600 tisíc korun měsíčně.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková informovala, že hlavním viníkem je výrazně snížený rozpočet ministerstva. Všechny rozsáhlejší stavby proto byly zastaveny. Zatímco pardubická radnice i kraj o nový justiční palác stojí, obyvatele regionu (až na výjimky) rozhodnutí ministerstva netrápí.

Naopak samotní pracovníci krajského soudu tvrdí, že současné prostory jsou nevyhovující. „Rozšířili jsme pracovní agendu i počet zaměstnanců,“ uvedl místopředseda pobočky Krajského soudu Pardubice Milan Špryňar. Ministerstvo ovšem oponuje. Lidé pobočku krajského soudu v Pardubicích mají, i když jen v provizorních prostorách. Do sousedního Hradce Králové tedy jezdit nemusí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Sídlo pardubického krajského soudu se tak měnit nebude. Milan Špryňar dodal, že smlouva je již prodloužena do roku 2012. Projekt pardubického justičního areálu zůstane u ledu řadu let. Současná vláda se jeho výstavbou zabývat nebude.