Karlovarský úředník oklamal magistrát

Karlovy Vary – Jeden úředník karlovarského magistrátu zřejmě pomohl získat zakázku na úklid sněhu za více než půl milionu korun společnosti, kterou sám zastupoval. Podle tajemníka úřadu tím porušil nejméně dva zákony, vnitřní předpisy magistrátu a obelhal i radu města. Ta bude muset vyhlásit nové vývěrové řízení.

Úředník podle tajemníka karlovarského magistrátu Jakuba Kaválka jako člen hodnotící komise bez problémů podepsal čestné prohlášení, že s žádnou z firem, které se hlásí do výběrového řízení, nemá nic společného. Jak však Kaválek dodal, záhy vyšlo najevo, že úředník figuruje ve vítězné společnosti.

Vyšetřování interního oddělení nebylo těžké. Vedoucí oddělení vnitřního auditu Josef Bečvář potvrdil, že jde o oprávněného zástupce firmy. Podle zástupců města úředník porušil předpisy magistrátu i zákon o zadávání veřejných zakázek. Pro město už nepracuje. V sídle společnosti, která usilovala o městskou zakázku, ani doma nebyl k zastižení.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Proč zkušený úředník s vysokoškolským titulem klamal, i když věděl, že k jeho odhalení stačí všímavost nadřízených, tajemník netuší. Vítězná firma měla zajistit úklid sněhu v těžko přístupných částech města. Zástupci Karlových Varů proto musí problém vyřešit co nejdřív. „Vypíšeme nové výběrové řízení a případ ohlásíme policii,“ prohlásil náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD). O dalším osudu veřejné zakázky bude rada města rozhodovat už v úterý.