Říjen měsícem práv fauny – „veggie“, kam se podíváš

Praha - Přes 20 měst z celé České republiky se v říjnu účastní různých aktivit za práva zvířat. V rámci října jako takzvaného Veggie měsíce – měsíce za práva zvířat, oslaví i Světový den výživy a Mezinárodní den za odstranění chudoby. Projekt naplněný happeningy, přednáškami, diskuzemi, workshopy, filmovými projekcemi, ale i ochutnávkami vegetariánských a veganských jídel má v tuzemsku premiéru.

V hlavním městě se do projektu zapojí také iniciativa Foot Not Bombs (jídlo místo zbraní) třeba kuchařskou soutěží ve veganské svíčkové. V kině Aero zas pořadatelé nachystali filmovou přehlídku s názvem Uprostřed hostiny hladovím ve spolupráci s festivalem Otevři oči a organizací Člověk v tísni.

Koordinátor Veggie měsíce Silvestr Špaček:

„Chceme podpořit dlouhodobý pozitivní trend, co se týče posunu společnosti k vegetariánství a posléze třeba i veganství. Spolupracujeme mimo jiné i s organizacemi, které se věnují týrání zvířat, protože ono to spolu všechno souvisí.“

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Nedělní projekce v kině Aero jsou určeny studentům, zdarma tak můžou vidět snímky z filmotéky Jednoho světa na školách. V pražském Café napůl cesty se pak zájemci můžou zúčastnit soutěže v pečení veganských muffinů.

Světový den výživy a Mezinárodní den za odstranění chudoby vyhlašuje Organizace spojených národů (OSN). Poukazuje tak na fakt, že více než miliarda lidí trpí hladem. Všech 192 členských států OSN se tak zavázalo do roku 2015 splnit osm takzvaných rozvojových cílů tisíciletí, tedy zlepšit životní podmínky nejchudších lidí světa.