Starostovo uskupení v Raspenavě vyhrálo, jeho ale lidé vykřížkovali

Liberec – Obecní volby se uskutečnily také v oblastech, které postihla srpnová blesková povodeň. Ne všude ale lidé dali hlasy stávajícímu vedení. Například v Raspenavě vyhrálo sice starostovo uskupení Za obnovu obce, nicméně starosta a lídr Pavel Lžičař nezasedne nakonec ani v zastupitelstvu. Lidi zakřížkovali jiné kandidáty.

Během srpnové bleskové povodně si lidé v Raspenavě stěžovali na nečinnost starosty. Nálada v obci se odrazila i na výsledku voleb. Lžičař debakl odmítl komentovat. Po povodni ale pochybení nepřipustil. „Rozsah té katastrofy byl tak veliký, že jsme bez humanitární pomoci nebyli schopni účinně reagovat,“ přiznal starosta Lžičař letos v srpnu těsně po záplavách.

Nové vedení bude mít i Višňová. Tady se ale starostka Marie Matušková odmítla znovu ucházet o svojí funkci už před rokem. Po dvaceti letech tak odchází jedna z tradičních tváří povodní, a to nejen těch letošních. Višňová bojuje s velkou vodou prakticky každý rok. Své zkušenosti tak zúročí starostka v zastupitelstvu. „Už teď jsem začala vyjednávat o protipovodňových opatřeních. V této oblasti se cítím dobře a doufám, že budu obci i dál užitečná,“ říká dosluhující starostka Višňové Marie Matušková.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

V Hrádku nad Nisou nebo Heřmanicích skončily volby drtivým vítězstvím současných starostů. Podle Vladimíra Stříbrného to ale s povodněmi úplně nesouvisí. „Lidé prostě volili nové zastupitele podle toho, jestli pro ně něco v minulosti udělali,“ vysvětluje starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný. 

I ve Frýdlantu zvítězilo dosavadní vedení města. Zisk ODS se ale oproti minulým volbám snížil a vytvořit koalici nebude jednoduché. „Věřím, že sestavíme koalici tak, aby mohl Frýdlant účinně čelit všemu, co ho v nedávné minulosti potkalo,“ uzavírá starosta Dan Ramzer.