Stacionář přivítá první parkinsoniky

Praha - První a zatím jediný stacionář pro nemocné Parkinsonovou chorobou začal fungovat v Praze-Libuši. Podle odhadů je v Česku až dvacet tisíc nemocných, očekává se přitom, že jich bude až dvojnásobek. Stacionář vznikl díky darům, které lidé posílali během posledních adventních koncertů v České televizi.

Loni před Vánocemi tu bylo jen pár prázdných místností s holými zdmi. Při loňských adventních koncertech ale lidé poslali společnosti Parkinson skoro dva miliony. Trvalo to sice tři čtvrtě roku a na některé vybavení se ještě čeká, stacionář ale může přivítat první parkinsoniky. „Bude tam ergoterapie, různá cvičení paměti, cvičení dechová. Budou k nám docházet odborní lékaři, budeme mít program na celý den,“ popisuje Marie Opltová ze společnosti Parkinson. 

Chodit sem bude i Jan Pospíšil. Onemocněl před šesti lety. Těší se nejen na společnost, ale i na cvičení. To je pro parkinsoniky velmi důležité, sám se k němu ale donutí zřídka. „Já jsem si koupil kvůli tomu koloběžku, ale zatím jsem toho moc nenajezdil,“ přiznává Jan Pospíšil. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Parkinsonova choroba je onemocnění mozku, jeho příčiny lékaři dosud neznají. Nemocní bývají zpomalení, ztuhlí, někdy se třesou a špatně mluví. Lékařská péče je v Česku srovnatelná se zahraničím, to ostatní už méně. „Sociální a zdravotní služby jsou daleko obtížněji dostupné u nás, než by to mělo být, a než je to třeba pro jiné skupiny nemocných,“ říká Evžen Růžička z Neurologické kliniky 1. LF a VFN Praha.  

Navíc nemocného a jeho rodinu stojí choroba měsíčně zhruba 40 % příjmů, v Německu je to čtyřikrát méně. Nový stacionář je příslibem lepších časů a plány jdou ještě dál. „Je naším velkým přáním a cílem otevřít multifunkční zařízení pro osoby trpící Parkinsonovou nemocí, kde bychom mohli odlehčit rodinám, které je mají v péči,“ naznačuje ředitelka Domova pro seniory v Praze-Hájích Dagmar Zavadilová. 

Do stacionáře v Praze se vejde denně asi patnáct klientů, společnost Parkinson už ale plánuje další, tentokrát by měl být v Brně.