V řadě obcí budou vládnout ženy

Urbance (Pardubicko) – Jedním ze zvláštních rysů letošních komunálních voleb je také nebývalý úspěch žen, které se v mnoha regionech dokázaly prosadit. Téměř výhradně ženské zastupitelstvo si zvolili například obyvatelé vesnic Pravy a Urbanice na Pardubicku. Oba úřady mají po pěti zastupitelích, ve vedení každé z obcí však usedne pouze jeden muž.

Obec Pravy má 92 obyvatel a tamní zastupitelé nakládají s ročním rozpočtem jeden a půl milionu korun. Vedení obce se nerozděluje podle stranické příslušnosti, ale podle pohlaví. Ženy zde tvoří 80 procent zastupitelstva. „Tady bude zastupitelstvo složené ze čtyř žen a jednoho muže,“ zpřesnila starostka obce Miloslava Zemanová. Situace je stejná jako v minulém funkčním období. Jediný muž, který se na vedení obce podílel, už ovšem letos kandidovat odmítl, nahradí ho proto jiný. Samotným obyvatelům včetně mužů nijak nevadí, že se vlády v obci opět ujímají ženy. Má to prý i své výhody.

Podobné složení zastupitelstva řeší také v Urbanicích. I zde se budou o obec příští čtyři roky starat čtyři ženy a jediný muž. „Veškerý volný čas věnuji chodu úřadu: Ženy uvažují trochu jiným směrem. Jsou důslednější, pečlivější a zaměřují se více na estetický rozvoj obce, rekultivaci a tak dále,“ uvedla starostka Urbanic Lenka Jelínková. Na Pardubicku usedne do zastupitelstev měst a obcí 1 142 žen, naopak 27 obcí budou vést výhradně muži.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)