Liberec: Povolební vyjednávání se komplikuje

Liberec - Pod Ještědem se zkomplikovalo povolební vyjednávání. Celkově čtvrté hnutí Liberec občanům odešlo od společného projektu s vítěznou Změnou pro Liberec a ČSSD i Unií pro sport a zdraví. Nedohodly se na sestavě radních ani na zřízení dalšího postu náměstka. Liberecká rada má jedenáct členů, tři z nich chtělo obsadit hnutí Liberec občanům, které ve volbách skončilo čtvrté. Vítězná Změna pro Liberec, třetí ČSSD a šestá Unie pro sport a zdraví ale na požadavek nepřistoupily.

Změna pro Liberec, sociální demokracie a sportovci prý chtějí s hnutím Liberec občanům dál jednat a očekávají, že se jeho členové na další jednání dostaví. Ti to ale odmítají s tím, že z jejich strany vyjednávání na tomto koaličním projektu skončilo. A to nejen kvůli neshodě na rozdělení rady. Kritizují i to, že zbylé tři strany chtějí zvýšit počet náměstků primátora minimálně na pět.

Trojice, která dál jedná o koalici, chce oslovit i Věci veřejné. Dohromady by tyto čtyři subjekty daly v 39členném zastupitelstvu dvacet dva hlasů.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)