Myslivci v Moravskoslezském kraji chrání zvěř před řidiči

Čeladná, Frýdlant nad Ostravicí - Myslivci v Moravskoslezském kraji rozmístí kolem některých okresních silnic pachové ohradníky. Měly by zabránit střetům srnčí a černé zvěře s auty. Odradí je látka s pachem šelmy, které se tato zvířata bojí. Poprvé použilo pachové ohradníky loni v prosinci Ředitelství silnic a dálnic kolem nově otevřených úseků dálnice D47.

Pachový ohradník je obvykle dřevěná tyč s chomáčkem pěny na vrcholku. Tato látka účinkuje šest týdnů až tři měsíce. Záleží to na počasí. Myslivci ji mohou nanést například i na plot, keř nebo strom. Nebezpečná místa, kde zvěř nejčastěji končila pod koly aut, vytipovali sami. V Moravskoslezském kraji budou ohradníky lemovat více než čtyřicet kilometrů silnic druhé a třetí třídy. „Jsme rádi, že tyto pachové ohradníky budeme mít. Tento rok s tím začínáme, takže budeme hlavně sbírat zkušenosti, ale očekáváme mnohem menší úhyn srnčí zvěře na silnicích,“ říká předseda Okresního mysliveckého spolku Martin Hlaváč.

Jen na silnicích na Frýdecko-Místecku a Frýdlantsku loni uhynulo více než tři sta srn. Škodu myslivci odhadli na půl milionu korun. Moravskoslezský kraj chce proto pachové ohradníky vyzkoušet. Za 120 tisíc korun nakoupí spreje s repelentem, který obsahuje pach medvěda nebo vlka. „Ten pachový repelent bude nastříkán na stromy z odvrácené strany od silnice. Tam, kde stromy podél silnic nejsou, budou instalovány dřevěné tyče,“ uvedl technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Ze zkušenosti Ředitelství silnic a dálnic ale vyplývá, že účinnější než pachové ohradníky jsou ploty. „To využití na silnicích nižších tříd je určitě vhodné a smysluplné a tam, kde není možné instalovat oplocení, to také má svůj smysl,“ řekla mluvčí ŘSD ČR Martina Vápeníková. Pachové ohradníky začnou myslivci kolem vybraných silnic osazovat už za dva týdny.

  • Pachový ohradník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2037/203615.jpg
  • Pachový ohradník u silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2037/203616.jpg