Českobudějovický hokej míří před soud

České Budějovice (Jihočeský kraj) – Takzvaným velrybařením, tedy účelovým náborem nových členů sportovního sdružení se bude v Českých Budějovicích zabývat soud. Případ je unikátní tím, že se netýká politiky, ale sdružení, které by se mělo starat o malé hokejisty v jihočeské metropoli. Ovládla jej totiž skupina lidí, vybavených více než sto sedmdesáti plnými mocemi od nových členů. Přijetím takového množství nových lidí do sdružení se prakticky zdvojnásobil dosavadní počet členů a valná hromada tak mohla odhlasovat personální změny ve vedení.

Jako bychom se přenesli do nejnižších pater české politiky. Tak popisují bývalí představitelé HC České Budějovice převzetí občanského sdružení novým vedením. „Oficiálně bylo na valné hromadě asi 230 členů, ale 174 z nich zastupovali dva lidé, kteří měli plné moci,“ uvedl člen HC České Budějovice Karel Pražák. Prezident HC České Budějovice Zdeněk Blažek však namítá: „Podle nás a podle našeho právního rozboru to lze.“ Bývalí trenéři a představitelé si to ale nemyslí. A podali žalobu, ve které požadují návrat k původnímu stavu. „Ať o tom tedy rozhodne soud. My jsme přesvědčeni, že jsme postupovali podle zákona,“ dodal Zdeněk Blažek. Oponenti však poukazují na nesrovnalosti v dokumentech. Do sdružení se například v Českých Budějovicích přihlásil muž, který měl být v té době ve vazbě mimo jižní Čechy. „Doktor Trnka byl v té době zajištěn ve vyšetřovací vazbě mimo České Budějovice někde v okolí Prahy,“ potvrdil Karel Pražák.

Seznam nových členů, kteří se na valné hromadě fyzicky nikdy neobjevili, má Česká televize k dispozici. Nikdo z nich se k problému nechce vyjadřovat, zároveň ale také nikdo z nich nepopřel, že by podpis na přihlášce nebyl jeho. „Jsou to lidé s konkrétní identitou a nevím, jestli je možné nazvat je černými dušemi,“ trvá na svém prezident Blažek. Bývalý trenér a člen HC České Budějovice Radek Ťoupal ale podotýká: „Dnes budějovický hokej ovládají rodinné klany.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Bývalí funkcionáři tvrdí, že nové vedení chce ovládnout peněžní toky. Do sdružení podle nich přitékají peníze z hazardu a dotací, 6 milionů ročně posílá i ČEZ. Současní představitelé HC České Budějovice tyto spekulace razantně odmítají.

Takzvaným velrybařením, tedy účelovým náborem nových členů sportovního sdružení se bude v Českých Budějovicích zabývat soud.
Zdroj: ČT24