Nový opěrný oblouk bude mít chrám sv. Barbory v Kutné Hoře

Kutná Hora – Na chrám svaté Barbory v Kutné Hoře začali restaurátoři instalovat nový opěrný oblouk. Ten starý (z roku 1865) se musel vyměnit kvůli silně narušené statice. Jde o unikátní opravu, která v novodobé historii Česka nemá obdoby. Aby restaurátoři věděli, jak přesně výměnu oblouku provést, inspirovali se v zahraničí.

Kamenný opěrný oblouk začal po více než 140 letech praskat a musel pryč, jeho havarijní stav ohrožoval celkovou stabilitu katedrály. Speciální druh pískovce na nový oblouk přivezli restaurátoři z Rakouska a vytvořili identické kopie starých kamenných částí. Restaurátor Ondřej Nosek informoval, že práce se prováděla tradiční metodou s použitím klasického nářadí.

Chrám zatím zajišťuje provizorní dřevěné rozepření a 15 kamenů o váze 5 tun putuje postupně nahoru. Jejich spojování probíhá stejnou technologií, jaká se použila v 19. století. „Do jednotlivých ložných spár jsou zasazovány nerezové čepy a spáry mezi jednotlivými kameny budou vyplněny maltou,“ popsal statik Jiří Kot. Dagmar Fundová z technického dozoru investora uvedla, že celá výměna opěrného oblouku vyjde na čtyři a půl milionu korun, peníze poskytlo ministerstvo kultury.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Oprava vnějšku katedrály už od roku 2003 stála 200 milionů korun, zbývajících 20 se ale paradoxně nedaří sehnat. Opravu přitom zoufale potřebuje ještě západní průčelí chrámu. Například v balustrádě jsou statické trhliny a odpadávající kousky kamene můžou být nebezpečné. Dagmar Fundová vidí hlavní problém v dokončení statického zajištění, zvlášť při poryvech větru.

Památkáři a církev teď požádají ministerstvo kultury znovu o dotaci. Pokud by ji získali, konečně by se po osmi letech podařilo opravu vnějšího pláště chrámu dokončit.