Unikátní cech plzeňských bednářů má nového člena

Plzeň - Do party bednářů Plzeňského Prazdroje, který si toto řemeslo zachovává jako poslední ve střední Evropě, přibyl sedmý člen. Pětatřicetiletý Karel Franěk, bývalý truhlář z plzeňské Škodovky, dostal po třech letech výuční list a se slovy „Dej bůh štěstí“ a pohlavkem od mistra byl pasován na bednáře. Domů si také odnesl svůj první dubový soudek naplněný pivem. Bednáři dnes zároveň smolili i 12 obřích ležáckých sudů pro pivovarský skanzen. Smolení patří k nutné pravidelné údržbě a parta bednářů ho provádí dvakrát do roka - na jaře a na podzim.

Bednářské řemeslo už se nikde nevyučuje. Pivovar, v jehož učilišti skončila výuka bednářů v roce 1975 po zavedení ocelových nádob, nabídl práci truhlářům. „Dělal jsem okna a dveře, ale tohle je úplně jiná a fajnová práce a je tu výborná parta,“ řekl Franěk, který si už dnes mohl obléknout novou koženou bednářskou zástěru s logem piva. Dřevěné sudy používá Prazdroj výhradně pro pivovarský skanzen, ročně v nich uzraje 450 hektolitrů piva. Životnost nádoby je při důkladné údržbě až kolem 100 let, některé kádě jsou ještě starší. Výroba nového sudu trvá asi měsíc.

Pivovar tvrdí, že mezi pivem ze sudů a tanků není rozdíl. „Pivo zrající v dubových sudech slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným na moderní technologii,“ uvedl sládek Václav Berka. „Dosud jsme vyrobili 11 nových sudů. Kromě jednoho, který jsme nedávno vyvezli do Švédska, jsou všechny ve sklepích pivovaru,“ dodal vedoucí party bednářů Josef Hrůza.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Sudy se smolí kvůli dezinfekci a aby mělo pivo říz

Při dnešním smolení nalili bednáři do čtyřicetihektolitrového sudu asi 90 litrů 200 stupňů horké smoly namíchané z čínské a americké pinie, z parafínu a medicinálního oleje. „Zhruba 40 litrů tam zůstane a po poválení a obalení stěn se zbytek vypustí. Smola se tam dává kvůli dezinfekci a aby mělo pivo říz. Před každým plněním novým pivem se musí sud vysmolit. Pouhým vypláchnutím se bakterie a plísně neodstraní,“ uvedl bednář Ladislav Brůha. Ročně smolí plzeňští bednáři 24 sudů. Po třech týdnech se nádoby o objemu 26, 40 a 46 hektolitrů vrací zpět do sklepa.