Skialpinisté dostanou v Krkonoších nové trasy

Turnov - Na novinku se v letošní zimní sezóně mohou těšit skialpinisté v Krkonoších. Správa národního parku pro ně poprvé připravila osm doporučených tras. Některé z nich vedou i první zónou chráněného území. Na lyžaře tak čekají zcela nové okruhy a sjezdy. Horská služba v této souvislosti upozorňuje, že některé z nových tratí vedou částečně přes potenciální lavinová pole, a vybízí ke zvýšené opatrnosti.

Až dosud sváděli strážci Krkonošského národního parku s vyznavači skialpinismu, telemarku či snowboardingu tuhé boje. To by se ale od letoška mohlo změnit. KRNAP ve spolupráci s horskou službou vůbec poprvé vytipoval a připravil osm tras pro milovníky terénního lyžování. „Jedná se o trati v okolí Pece pod Sněžkou, v okolí Špindlerova Mlýna a v okolí Rokytnice nad Jizerou. Z těch nejatraktivnějších stojí za zmínku žleb hrazeného potoka v údolí Bílého Labe nebo nově povolený sjezd pod lanovkou ze Sněžky do Pece,“ vypočítává náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.       

Trasy povedou po značených stezkách i mimo ně. Některé z nich dokonce zavedou lyžaře i do první zóny chráněného území a lavinových oblastí. „Největším problémem, který může v těchto částech tras nastat, je sesuv lavin. Na to by měli být všichni patřičným způsobem vybaveni. Minimálně by měli mít u sebe lavinovou sondu, lavinovou lopatu a především lavinový vyhledávač,“ upozorňuje náčelník Horské služby Špindlerův Mlýn Adolf Klepš.  

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Přípravy na zimní sezónu finišují. Nová stanice horské služby přibude v Černém Dole, desítky milionů se investovaly do obnovy areálu ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou i na Černé hoře. Tady už také stihli odzkoušet sněhová děla. „Chtěli jsme ta děla vyzkoušet a zaškolit obsluhu tak, abychom, až zima vypukne, byli připraveni,“ říká jednatel Skiresortu Černá hora Petr Hynek. 

Dobrá zpráva je, že ceny skipasů se ve většině středisek v Krkonoších zvedat nebudou.