Nový Knín neví, co se ženou, která hromadí odpadky na dvoře

Nový Knín – Město Nový Knín na Příbramsku řeší nezvyklé chování jedné z místních obyvatelek. Ta totiž sváží z celého okolí odpadky a hromadí je na svém pozemku. Přitom dostala už několik výzev, aby nebezpečný nepořádek zlikvidovala. Nedbala zatím na žádnou výzvu a nereaguje ani na správní řízení. Odpadků ve veřejných koších sice ubývá, její pozemek ale připomíná skládku. Sousedy obtěžuje zápach a přemnožení hlodavci.

Paní Cihelková pravidelně již deset let objíždí na kole Nový Knín a sbírá odpad. Výsledkem její činnosti jsou tuny odpadu uvnitř i v okolí domu Cihelkové. Již před dvěma lety místní starosta odhadoval likvidaci odpadu na statisíce korun. „Celý ten dvůr je zanešený do výše dvou a půl, třech metrů. To jsou dva přestupky - znečišťování veřejného prostranství a zřízení skládky na vlastním pozemku,“ tvrdí šéf radnice Tomáš Havlíček.

Nepořádek je i v okolí stavení. Sousedé si stěžují na zápach a bojí se případného požáru odpadků. Navíc se tu množí i myši. Objekt vlastní z větší části bratr paní Cihelkové, který ale žije jinde. Obci nejdřív slíbil, že odpad sám začne likvidovat. To se ale nestalo. „Pokud majitel nekomunikuje a je to soukromý majetek, soukromý pozemek, musí se obec obrátit na nadřízený orgán krajský úřad a případně to dojde až k soudu a může být exekuční výběr na toho majitele pozemku,“ komentoval situaci šéf radnice Tomáš Havlíček.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Starosta mluví i o variantě zlikvidovat odpad na náklady obce. Je to ale pro rozpočet obrovská částka, navíc s rizikem, že nepořádek se na dvorku svérázné paní Cihelkové objeví znovu.