Profi strážci střeží rybářské revíry na západě Čech

Plzeň - Rybářské revíry v západních Čechách hlídají profesionální strážci. Pytláci nadělají rok od roku větší škody, kradou v organizovaných partách a není výjimkou, že pytlačí i členové rybářských organizací. Vedení jejich svazu došla trpělivost. Protože dobrovolná rybářská stráž nebyla příliš úspěšná, najali si profesionální strážce.

Každý den je v terénu. Každý den kontroluje u vody neukázněné vyznavače Petrova cechu. A jednoduché to nemá. Slovní i fyzické útoky pytláků jsou na denním pořádku. „Pokud se někdo setká s tímto případem, musí volat policii, která to řeší,“ říká jednatel Českého rybářského svazu US Plzeň Martin Bílý. „Nejčastějším problémem je disciplinovanost rybářů, následuje klasické pytlačení,“ vypočítává profesionální strážce revíru Tachovsko Václav Pelc.     

Šestačtyřicetiletý Václav Pelc je jedním ze čtyř profesionálních strážců, kteří pro západočeský rybářský svaz pracují. Každý z nich má na starosti čtrnáct místních organizací. „Každý člen profesionální rybářské stráže má u sebe GPS přístroj a při kontrole snímá čárový kód z povolenky,“ popisuje kontrolu Martin Bílý.    

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Rybářský svaz financuje profesionální strážce ze svého. Už po roce zkušeností je jasné, že se mu to vyplatí. Škodné v revíru ubylo. „Naše profesionální stráž dokázala za měsíc své činnosti zkontrolovat více lovících než dobrovolná rybářská stráž za celý rok,“ upozorňuje koordinátor projektu Petr Dimitrov.  

Profesionální strážce zavedl západočeský rybářský svaz po vzoru moravských kolegů. V Čechách zatím nikde jinde nefungují.