V Olomouci vzniklo nové oddělení pro děti v krizové situaci

Olomouc – Vedení Kojeneckého ústavu v Olomoucí představilo nově vybudované oddělení pro děti v krizové životní situaci. Útulná přístavba, kde se kromě sociálního zařízení nachází také dětská herna a pokoj s postýlkami, může poskytnout zázemí pěti dětem najednou. Ústav novým projektem reagoval na nelichotivý fakt - děti, o které se jejich rodina nemůže nebo nechce starat, končí v poslední době v olomouckém kojeneckém ústavu poměrně často.

Pracovníci ústavu přebírají děti převážně z neúplných rodin. „Matka je navíc často závislá na alkoholu nebo drogově závislá,“ dodává ředitelka Sdružených zařízení pro péči o dítě Olomouc Marie Fickerová. Pracovníci ústavu dosud museli takové děti umisťovat nejprve na izolaci, teprve poté mezi ostatní.

Okamžitou pomoc tady v současné době potřebuje asi dvacítka dětí ve věku od několika měsíců do pěti let. Starat se o ně bude odborný personál. Nové oddělení chválili také zástupci krajského vedení. „Pokud takováto zařízení nebudou potřeba, tak to bude nádherné a skvělé, ale pokud budou potřeba, tak bych všem zařízením přála, aby vypadala tak jako to naše,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubátová (ČSSD).

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Nové centrum pro odložené děti stálo 3,2 milionu korun, dotace z evropských fondů a státního rozpočtu však činila 2,7 milionu korun. Sdružená zařízení pro péči o dítě fungují v Olomouci od roku 1930. V současné době tady žije na padesát dětí.