Dva strážníci byli obviněni z porušení úředních postupů

Pardubice - Dva strážníky z Lázní Bohdaneč obvinila policie ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Údajně měli nepřiměřeně postupovat při dubnové honičce jednoho řidiče. Oba strážníci jakékoliv porušení zákona popírají. Pronásledovali prý muže, který odmítl zastavit, a k výslechu ho pak předvedli za pomoci takzvaných donucovacích prostředků.

Strážníci v amerických autech jsou známí svým nekompromisním přístupem. Při jednom ze zásahů se snažili zadržet pětadvacetiletého muže. Honička skončila donucovacími chvaty. „Já mohu potvrdit, že jsme v minulých dnech obvinili dva policisty městské policie ze zneužití pravomoci úřední osoby podle trestního zákoníku a jednoho z nich i ze zneužití pravomoci veřejného činitele,“ uvádí mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. 

Obvinění čelí vrchní strážník Pavel Řehoř a jeho kolega Patrik Trojan. Oba se brání, že zákon neporušili. „Já jsem přesvědčen, že jsme dělali svou práci tak, jak jsme měli. Obvinění mě překvapilo. Náš právní zástupce podal stížnost,“ říká vrchní strážník Městské policie Lázní Bohdaneč Pavel Řehoř.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Zadržený mladík byl podle strážníků známý recidivista. Mimo jiné vedl skupinu, co přepadávala benzínové pumpy. „Jestli je to odveta, nebo není, to si musí rozhodnout každý sám podle toho, co se na tom místě stalo, či nestalo. Já za sebe říkám, že my jsme udělali vše tak, jak jsme měli udělat,“ hájí svůj postup strážník Pavel Trojan. „Podle mého názoru jsme použili donucovací prostředky v souladu se zákonem,“ dodává Pavel Řehoř. 

Podnět k trestnímu stíhání dal policii příbuzný pronásledovaného muže. Stížnost prověřovala i radnice v Lázních Bohdaneč. Pochybení podle starostky nezjistila a za svými strážníky stojí. „Já si nejsem vědomá toho, že by naši strážníci městské policie překračovali nebo zneužívali své pravomoci,“ uvádí k případu starostka Lázní Bohdaneč Iveta Šimková. 

Policie zatím další podrobnosti nechce zveřejňovat. Připouští ale, že v souvislosti s obviněním neprověřovala jediný případ. Oběma obviněným strážníkům u soudu hrozí až tři roky vězení.