Stříbrem zavanuly normalizační praktiky

Plzeň - Stříbro v západních Čechách řeší nezvyklý spor mezi řediteli dvou městských zařízení. Šéf kulturního střediska Petr Patočka tam totiž znemožnil řediteli Městského muzea Pavlu Plánkovi, aby vystoupil jako host na koncertu skupiny Blue Effekt. Plánka je profesionální hudebník a s Blue Effectem spolupracuje. Za hostování přitom nechtěl žádný honorář.

Za koncertem Blue Effectu ve Stříbře zůstává zvláštní pachuť. Ředitel kulturního střediska dal před koncertem hudebníkům podmínku. Pokud si Pavla Plánku chcete pozvat na pódium za bicí jako hosta, koncert se ruší. „Takhle to bylo postavené. Buď s námi bude Pavel hrát a oni to zruší, nebo hrát nebude. Na mě dýchla sedmdesátá léta a normalizace,“ hodnotí zákaz Radim Hladík z Blue Effect. „Dohodli jsme se, že si spolu zase po delší době zahrajeme, a netušili jsme, že by to mohlo někomu vadit,“ dodává „zakázaný“ Pavel Plánka. 

Co ve skutečnosti za uměleckou cenzurou stojí, se dá jen těžko posoudit. Buď to, že oba ředitelé městských institucí kandidovali za jinou politickou stranu, nebo osobní averze. Navíc koncert proběhl až týden po volbách. Ředitel Městského kulturního střediska ve Stříbře Petr Patočka nechtěl událost komentovat. „Celá záležitost byla předána orgánům činným v trestním řízení a já se k tomu zatím nebudu vyjadřovat,“ říká Petr Patočka.     

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Pavel Plánka přiznává, že se jako ředitel muzea dostal s kolegou Petrem Patočkou, který je zase ředitelem kulturního střediska, do běžných pracovních sporů. Znemožnění hostování při koncertu ho ale zaskočilo. „Chápu, že mě nemá rád, ale je to otázka neprofesionality a lidské malosti,“ komentuje vzniklou situaci Pavel Plánka.   

Pavel Plánka na hostování raději rezignoval. Nakonec si koupil lístek a Blue Effect si poslechl jako řadový divák.