Boží Dar nahradí nevyhovující hasičskou zbrojnici

Boží dar – Město Boží Dar potřebuje nahradit starou hasičskou zbrojnici, která už nevyhovuje současným potřebám. Garáž pro techniku je stará a není vytápěná. 16členný tým hasičů se tísní v malé šatně, zastaralé je i hygienické zázemí. Radnice uspěla se žádostí o dotace. V zimě je v horském městečku přes dva tisíce lidí, kteří jsou odkázáni na pomoc místních záchranářů.

Starosta Sdružení dobrovolných hasičů Boží Dar Vilém Schwarz informoval, že zásahů je zhruba patnáct do roka. Vzhledem k důležité komunikaci, která se v lokalitě nachází, je však přítomnost hasičů prý důležitá. Extrémní přírodní podmínky a horský terén totiž komplikují příjezd profesionálních jednotek. Mluvčí HZS Karlovarské kraje Martin Kasal dodal, že hasiči z profesionální stanice v Karlových Varech jedou na Boží Dar přes 20 minut.

Božídarská radnice chce do dvou let pro hasiče postavit moderní budovu. Město společně s dalšími partnery uspělo se žádostí o dotace v programu přeshraniční spolupráce a získá tak 850 tisíc eur. Koordinátorka evropských projektů z Městského úřadu Boží Dar Olga Zámostná upřesnila, že tyto peníze jsou určeny také k zakoupení rychlého zásahového vozidla.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„V našem kraji je opravdu výjimečné, aby dobrovolným hasičům obec postavila zcela novou zbrojnici,“ nechal se slyšet mluvčí HZS Karlovarské kraje Martin Kasal. Na vybavení hasičů získalo pět českých a německých obcí dohromady téměř dva miliony eur. Radnice teď očekávají větší bezpečnost a více společných zásahů na obou stranách hranice.

Starostové přiznávají, že bez přeshraniční spolupráce by na řadu projektů ve svých rozpočtech peníze nikdy nenašli.