Na Vysočině chybí zkušení kriminalisté

Jihlava - Policejním sborům chybí kriminalisté. Jen na Vysočině postrádají na územních odborech tři desítky expertů. Většina jich totiž odešla na nové a lépe placené posty krajského ředitelství do Jihlavy. Policejní prezidium o této situaci ví. Kvůli úsporám ale nařídilo nové lidi nepřijímat. Předpokládá, že chybějící kriminalisty nahradí příslušníci cizinecké policie.

Kriminalisté jsou na Vysočině nedostatkovým zbožím. Tak alespoň označuje vedení policie na Vysočině současný stav. „V současné době se potýkáme s nedostatkem kriminalistů na oddělení v Jihlavě a Třebíči,“ upozorňuje mluvčí Policie ČR kraje Vysočina Dana Čírtková.

Zkušení kriminalisté odešli za lepším na krajské posty do specializovaných skupin. Na jejich místa už ale nováčci nenastoupili. „Tímto opatřením tak dosáhneme snižování početního stavu policistů a na jeho základě úspor, které nám pomohou se vyrovnat se škrty,“ vysvětluje Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Krádeže vloupáním ať už do chat, chalup, bytů, aut či prodejen patří na Vysočině mezi nejčastější trestné činy. Objasněnost všech trestných činů se na Vysočině pohybuje okolo 40 %. Kriminalisté mají práce až nad hlavu. Ještě nedodělají jeden případ a už mají na stole další rozpracované. Personální problémy chce ředitelství krajské policie vyřešit do konce roku. Noví kriminalisté by měli být z řad cizinecké policie. „Pracovníci inspektorátu by měli přejít pod krajská ředitelství policie v rámci celé ČR,“ říká Dana Čírtková. „Policie ČR počítá od Nového roku se stavem čtyřicet dva tisíce policistů,“ uzavírá Dagmar Bednarčíková.

Vysočina patří společně s Karlovarskem mezi kraje, kde je nejbezpečněji. Zde policisté šetří nejméně trestných činů. Naopak nejvíc jich je v Praze a v Moravskoslezském kraji.