Ostravský dopravní podnik se zbavuje nejlukrativnější části firmy

Ostrava - Odboráři ostravského dopravního podniku i někteří nově zvolení zastupitelé mají výhrady k připravované restrukturalizaci firmy. Město chce totiž tu část dopravního podniku, ve které se vyrábějí tramvaje a trolejbusy, osamostatnit a časem pro ni možná najít i strategického partnera. Vyvolává to obavy, že o lukrativní část firmy může město nakonec přijít.

Tramvaje a trolejbusy už ostravský dopravní podnik vyrábět nebude. Zůstane mu pouze přeprava cestujících, na kterou zhruba jednou miliardou korun ročně přispívá město. Komerční část firmy se stane jeho dceřinou společností. „Zaměstnanci mají strach, panuje mezi nimi nervozita, ale to přináší asi každá taková velká změna,“ myslí si předsedkyně odborů DPO Eva Kubíčková. Rozdělení dopravního podniku na dvě části zdůvodňuje vedení města evropskou legislativou. Podle ní totiž firma, která patří městu a dostává od něj dotace, nemůže mít zároveň své obchodní aktivity.

„To prostě nebylo možné. Měli jsme možnost to zrušit, a tím pádem by žádné příjmy nebyly, nebo jsme to mohli zachovat, ale to znamená úplné oddělení celé té výrobní části,“ potvrdil primátor Ostravy Petr Kajnar. Kvůli restrukturalizaci by o práci nikdo přijít neměl. V dopravním podniku zůstane asi dva tisíce lidí, zbývajících dvě stě sedmdesát zaměstná nová společnost. Spolu s nimi ale přijde dopravní podnik také o dvacet milionů korun, které výroba ročně v průměru vynáší. A právě tato výdělečná část může mít v budoucnu nového spolumajitele.

„Domnívám se, že nějaký strategický partner by byl vhodný, protože by mohl s sebou přinést nové zakázky,“ řekl ředitel DPO František Kořínek. „Zdá se nám nestandardní, že se hovoří o nějakém strategickém partnerovi do budoucna a nikdo zatím neřekl, kdo by to měl být, zvlášť když se převádí majetek v hodnotě půl miliardy korun,“ namítá zastupitel Petr Kausta. Podle primátora Petra Kajnara ale město neponechá nic náhodě. „Zůstaneme akcionáři, abychom to mohli kontrolovat,“ tvrdí primátor. Dceřiná společnost dopravního podniku vznikne 1. ledna.

  • Výroba trolejbusů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205354.jpg
  • Výroba trolejbusů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205355.jpg