Šumava zavírá Modrý sloup

Modrý sloup (Šumava) – Historický hraniční přechod pro pěší Modrý sloup na Šumavě bude turistům opět nepřístupný. Dvouleté období, kdy se tam smělo chodit jak z Německa, tak z české strany, už končí. Turistická cesta z Březníku k Modrému sloupu bez dlouhého objíždění přes Německo byla po šedesáti letech otevřena v červenci loňského roku dočasně na dva roky. Přechod se nachází v malebných Modravských slatích, jejichž otevření si dlouhou dobu vyžadovali návštěvníci z obou stran hranice. Neustále však naráželi na zákaz kvůli ochraně tetřeva.

Zpřístupnění Modrého sloupu před dvěma lety zajistila dohoda ministrů životního prostředí České republiky a Bavorska. Dohoda však byla plná kompromisů, turisté například nemohli jít původní trasou Luzenským údolím, ale delší cestou přes horu Špičník. „V loňském roce navštívilo Modrý sloup téměř 4 600 osob, v letošním roce je to zhruba polovina,“ uvedla tisková referentka Správy Národního parku Šumava Jana Zvettlerová.

Zda se hraniční přechod Modrý sloup otevře turistům z české strany i v příštích letech, nyní záleží především na závěrech vědců, kteří celé dva roky sledovali vliv turismu na významnou populaci chráněného ptáka tetřeva hlušce. „Může se stát, že Modrý sloup nebude otevřen vůbec. Může se stát, že režim bude probíhat ve stejné variantě jako v minulých dvou letech, popřípadě Luzenskou trasou,“ prohlásil ředitel Správy NPŠ František Krejčí.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Do hry o znovuotevření Modrého sloupu se ale vloží i ochranáři, podle nich totiž NPŠ nedodržel všechny podmínky memoranda uzavřeného před dvěma lety. „Znamená to, že pokud se otevře Špičnická cesta, my musíme odstranit neboli renaturalizovat dvě cesty, které tam jsou vybudované: Luzenským údolím a Roklanskou cestu,“ potvrdila předsedkyně Okrašlovacího spolku Zdíkovska Dagmar Kjučuková a ředitel Krejčí dodal: „Byli jsme závislí na jiných státních úřadech a neprosadili jsme to.“ Okrašlovací spolek Zdíkovska bude navíc v příštím roce požadovat posouzení vlivu znovuotevření cesty na Modrý sloup na životní prostředí.

Pokud Národní park Šumava zpřístupní hraniční přechod Modrý sloup i v nadcházejících letech, bude to opět v termínu od 15. července do 15. listopadu.