Prachatický hospic nabízí domácí péči o nemocné

Prachatice – V jihočeském regionu ojedinělý prachatický hospic začal nabízet zdravotní péči nemocným a umírajícím přímo u nich doma. Projekt mobilní služby v terénu přitom měl fungovat již dva roky. Podle provozovatelů za zdržením stojí neshody se zdravotními pojišťovnami. Jejich zástupci to odmítají s tím, že přispívají na lůžkovou péči a že domácí službu mají zajišťovat jiné agentury. Prachatický projekt nakonec podpořila jen jediná z nich.

Vyjížďky přímo za lidmi, kteří v posledních chvílích svého života zažádají o pomoc – podobný projekt plánoval hospic v Prachaticích již dlouho. K dispozici je několik sester a mobilní automobily s vybavením. „Jde většinou o výkony, které tlumí stavy nevolnosti nebo bolesti,“ říká zdravotní sestra Petra Bízková.

Terénní pracovníci se pohybují zatím jen v okolí Prachatic. Postupně by však měli zamířit i do dalších míst kraje, zájem o ně mají například na Českokrumlovsku. Služba proto v nebližší době zřídí vlastní dispečink. Podle ředitele Roberta Huneše by měl fungovat 24 hodin denně.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Terénní služba prachatického hospice si na svou existenci musela počkat přes dva roky. Zdravotní pojišťovny ji totiž neměly zájem podpořit, některé z nich stále upřednostňují jiné agentury, které prý poptávku dostatečně pokrývají. „Domácí péče v jihočeském kraji je nasmlouvána a dostatečně zajištěna,“ uvedl zástupce Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktor Lavička. Šéf hospice s tím však zásadně nesouhlasí.

Zřizovatelé nemocnice teď čekají, zda se projekt v praxi osvědčí. Zdejší hospic je jediným zařízením podobného druhu v jihočeském kraji. Vznikl před pěti lety a stál 70 milionů korun.