Preferuje liberecký hejtman zájmy Českého Dubu?

Liberecko – Hejtmana Libereckého kraje kritizuje opozice za přílišnou štědrost k Českému Dubu – městu, kde bydlí. Stanislav Eichler totiž tamním spolkům rozdělil z krajského rozpočtu čtvrt milionu korun, nejvíc krátce před volbami. Hejtman se brání tím, že příspěvek dostal každý, kdo o pomoc požádal a s rozdělením dotací prý navíc souhlasili krajští radní.

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler rozdělil mezi spolky ze svého města 145 tisíc korun. Například hasičům, fotbalistům, včelařům a zahrádkářům. Dalších 110 tisíc městu a i jiným spolkům poslal ze svého fondu už během roku. V Českém Dubu snad není spolku, který by hejtman nepodpořil, tvrdí starostové.

Zastupitel Libereckého kraje Martin Půta (SLK) říká, že jde o veřejné peníze. Rozdělování peněz považuje, stejně jako jiní starostové v kraji, za nesystémové. Podle hejtmana jsou to populisti. Opoziční starostové upozorňují i na to, že hejtman podpořil spolky jenom několik dnů před volbami. Kandidoval do zastupitelstva Českého Dubu i do Senátu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Požádat si mohl kdokoliv. Kdo požádal, příspěvek dostal, přestože ne vždy v požadované výši,“ uzavřel Stanislav Eichler. Hejtman letos disponuje ve svém fondu milionem korun. 840 tisíc už rozdělil. Nejvyšší, 200tisícovou částku poslal občanskému sdružení z Nového Města pod Smrkem. Přímo do Českého Dubu a okolních obcí šla polovina vyplacených peněz.