Ve Vítkovicích vzpomínali na oběti druhé světové války

Ostrava - Oběti druhé světové války z řad zaměstnanců tehdejších Vítkovických železáren v Ostravě připomínají tři zrekonstruovaná pietní místa. Slavnostně je odhalili zástupci města a strojírenské skupiny Vítkovice. Pomník a dvě pamětní desky jsou věnovány šesti desítkám umučených a padlých pracovníků. Památníky nebylo možné v uplynulých dvaceti letech využívat k důstojné pietě kvůli jejich špatnému stavu.

Někteří zemřeli v koncentračních a vyhlazovacích táborech, další byli popraveni za odbojovou činnost. Druhá světová válka vzala tehdy Vítkovickým železárnám celkem 276 zaměstnanců. „Po německé okupaci se samozřejmě nacisté snažili dostat pod svou kontrolu v podstatě všechny zdejší důležité průmyslové závody, nejinak tomu bylo i u Vítkovic. Vítkovice se staly součástí koncernu Hermann Göring Werke,“ vzpomíná historik Jozef Šerka.

Po dvaceti letech chátrání pomníků společnost Vítkovice s přispěním města opět uctila památku svých zaměstnanců, kteří padli za druhé světové války. „Je potřeba připomínat tyhle věci zejména v dnešní době i těm mladým, že bohužel takovéhle věci se v historii lidstva stávaly,“ myslí si František Zapletal z odboru speciální politiky společnosti Vítkovice.

„Když přemýšlíme nad tím, jak máme udržovat nemovitosti, udržovat majetek, výrobní zařízení, strojní zařízení, tak se musíme zamyslet i nad tím, že jsou tady i jiné hodnoty společnosti, a to je kulturní dědictví,“ říká šéf představenstva Vítkovic Jaromír Šiller. „My jsme k 60. výročí opravili ve městě všechny památníky, malé, velké - tak, aby to bylo důstojné, a tento je jeden z posledních, na kterém se město podílí,“ dodal náměstek primátora Ostravy Vojtěch Mynář. Další z pomníků zástupci města Ostravy odhalí za 14 dní ve Skotsku, vzdají tak hold českým parašutistům, kteří zahynuli za druhé světové války.

  • Odhalení pamětní desky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2058/205749.jpg
  • Odhalení pamětní desky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2058/205750.jpg