Lékaři na Karlovarsku hrozí odchody

Karlovy Vary - Přibližně třetina lékařů nemocnic v Karlových Varech a v Chebu podepsala výzvu Děkujeme, odcházíme a hrozí ke konci roku výpovědí. Pokud by to skutečně udělali, dostanou se největší krajské nemocnice do vážných problémů. Jak situaci do konce roku vyřešit, zatím nikdo neví. Krajští politici mluví v této souvislosti o krizových scénářích.

Odchody zkušených odborníků do zahraničí, únava z přepracování a nízké mzdy. To jsou hlavní důvody, proč lékaři žádají změny a částečné navýšení platů. Pokud se situace nezmění, tak jen na Karlovarsku hrozí odchodem desítky lékařů. „Takové číslo odchodu samozřejmě znamená rychlý zánik poskytování péče,“ upozorňuje předseda LOK v karlovarské nemocnici Peter Igaz. „Já si myslím, že to číslo nebude tak veliké. Nicméně musím konstatovat, že i odchod šesti nebo osmi lékařů může způsobit docela zásadní problémy,“ přiznává generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák.  

Podle odborářů je výzva namířena vládě. Zástupci kraje a nemocnic se shodují, že bez pomoci státu problém nemůžou vyřešit. „Ministerstvo zdravotnictví neurčuje mzdy v jednotlivých zdravotnických zařízeních. Je to vždy na zřizovateli a na vedení, jaké priority zvolí,“ zdůrazňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Krajští politici ani zástupci nemocnic už v žádné náhlé řešení nevěří a připravují se na nejhorší. „Budeme s těmi lékaři jednat. Zkusíme jim nabídnout maximum toho, co můžeme. Samozřejmě to nebude znamenat uspokojení jejich požadavků,“ slibuje Zdeněk Horák. „My uděláme všechno, aby následky pro pacienty byly co nejmenší. Přesto si myslím, že to bude s velkými problémy,“ uzavírá karlovarský radní pro zdravotnictví Václav Larva.  

Podle radního hrozí situace, kterou kvůli protestům lékařů v minulosti muselo vedení nemocnice nařídit na interním oddělení v Karlových Varech. Personál tam pracoval v tzv. pohotovostním režimu. V takovém případě by se podle radního lékaři věnovali jen pacientům s neodkladnými problémy.