Šumava se připravuje na lyžaře

České Budějovice -V lyžařských areálech finišují přípravy na novou sezonu. Revizí prošly všechny lanové dráhy a vleky. Na sjezdovkách se už objevují první sněžná děla. Všichni čekají už jen na mráz. Je to i případ Šumavy, kde jsou na start připraveni. Většina provozovatelů navíc letos ceny skipasů nezvýší. Zároveň slibují pořadatelé pro návštěvníky řadu překvapení.

Poslední ze čtyřiceti sněžných děl táhnou pracovníci lipenského střediska na své místo. Bude vyrábět pokrývku v dětském parku. Pohyblivé koberce už leží na zemi, sezonu chtějí odstartovat ve druhé polovině listopadu. „Čekáme jen na příchod mrazů, abychom mohli začít zasněžovat sjezdovky,“ informuje ředitel společnosti Lipnoservis Martin Řezáč.    

V areálu jsou tři lanové dráhy. Skupina údržbářů z nich postupně sundala tři sta sedaček, pak provedla důkladnou kontrolu nosného lana. Motory se tady dnes opět rozbíhají. Právě na Lipně se letos zaměří vedle rodin s dětmi na handicapované lyžaře. Připravili pro ně speciální kurzy. „Budeme vzdělávat naše lyžařské instruktory v oblasti komunikace s handicapovanými,“ uvádí Martin Řezáč.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle starousedlíků by letos měla zima dorazit dříve než loni. Hotely a penziony se už teď začínají pomalu plnit. „Zájem o tento areál je velký a očekáváme lepší sezonu než loni,“ říká recepční Eva Rynešová.

Podle pracovníků šumavských informačních center se čeští lyžaři začínají vracet na tuzemské sjezdovky. Tento trend zaznamenali už loni. „U nás se krize neprojevila. Největší zájem je o vánoční termíny a také přibývá česká klientela,“ uzavírá pracovnice informačního centra Barbora Urbanová.   

Většina šumavských areálů ceny skipasů nezvyšuje. Jejich správci pro návštěvníky připravili opět několik novinek. Loňská zimní sezona byla na Lipně nejlepší v historii. Do areálu zamířilo dvě stě deset tisíc lyžařů, což je rekordní počet.