Ohře bude pro vodáky bezpečnější

Karlovy Vary - Pod nejnebezpečnějším jezem na řece Ohři v Karlových Varech už nebudou umírat vodáci. Vodohospodáři po sedmi měsících dokončili náročné stavební úpravy splavu. Jejich práce tím ale nekončí. V průběhu tří let upraví další nebezpečná místa vodácky atraktivní řeky. Na tyto projekty přispěla finančně i Evropská unie.

Tuhnický jez na Ohři vede smutné statistiky. V silných proudech pod jeho hranou zemřelo podle pamětníků už více než patnáct vodáků. Vodohospodáři splav přestavěli, aby proud vody nevytvářel nebezpečné víry. Vodákům, ale i rybám slouží speciální propust. „Já si myslím, že to je obrovský posun, co se týče bezpečnosti a atraktivity Ohře,“ říká vodácká instruktorka Hana Červenková. 

Řeka Ohře je tak pro vodáky desítky kilometrů právě v nejatraktivnějším úseku bezpečná. Dalšímu smutně známému jezu v Radošově u Kyselky se ale vodáci musejí stále vyhýbat. „Ve chvíli, kdy se tam vodák zvrhne, tak se dostane do válce. A tam je takový tah vody, který ho nepustí zpátky,“ popisuje situaci Hana Červenková. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři budou upravovat ještě nejméně tři nebezpečná místa na Ohři včetně jezu u Radošova. Právě tam je ale projekt teprve na začátku. „U Černého mlýna a Jindřichova jsme poměrně dobře vykročili. Máme již projektové dokumentace,“ uvádí mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.  

Za úpravy tuhnického jezu zaplatilo Povodí Ohře sedmnáct milionů korun. Další tři miliony přidal kraj a vodohospodáři a čtrnácti miliony přispěla Evropská unie. „Budeme připraveni se takových projektů účastnit i v budoucnu. A z tohoto důvodu vzniká marketingová studie o rozvoji řeky Ohře,“ upozorňuje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil. 

Práce na úpravách dalších jezů by podle vodohospodářů mohly začít už příští rok.