Hradecká policie má novou strategii na ochranu seniorů před zloději

Hradec králové – Preventivní akce zacílená na starší lidi jako časté oběti trestných činů startuje v Královéhradeckém kraji. Hlavní úlohu v ní hrají sami senioři vyškolení policií, kteří pak dál šíří osvětu mezi svými vrstevníky. Akce probíhá v celém kraji. Zda se policistům podaří přimět seniory k větší opatrnosti, ukáže teprve čas.

Východočeští policisté, kteří se snaží přimět seniory, aby více dbali o svou bezpečnost, spoléhají na to, že příklady táhnou. Právě staří lidé se často stávají snadnou obětí nejrůznějších podvodníků. Královéhradecká policie proto nyní přišla s novou strategií.

Vrchní inspektor Policie ČR Hradec Králové Jan Čižkovský informoval, že někteří senioři byli vyškoleni, policie je vybavila preventivními materiály, které se nyní budou šířit mezi ostatní lidi vyššího věku. Úkolem vyškolených seniorů je kontaktovat své přátele a známé v důchodovém věku a vysvětlit jim rizika, která na ně číhají. Často jim v tom pomáhá i vlastní zkušenost.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Počet starých lidí, kteří doplácejí na svou důvěřivost, zůstává přes veškerou snahu policie stále vysoký. Policisté tedy sází na to, že senioři dají alespoň na rady svých vrstevníků. Spoléhat se jen na ostražitost seniorů však nestačí. Pomoci musí také příbuzní a úřady, jak uvedl senior Adolf Jásenský.