Nové vedení Pardubic chystá na radnici zásadní očistu

Pardubice – Pardubická radnice chce s novým vedením prověřit městské zakázky i zvážit prodej svých akcií v některých firmách. Chystá se také propouštět. Odejít by mohlo až několik desítek magistrátních úředníků. V očích veřejnosti je pověst radnice po dvacetileté vládě ODS kvůli různým aférám značně pošramocená.

Sotva pardubická ODS po dvaceti letech ohlásila odchod do opozice, koaliční partneři Sdružení pro Pardubice, Pardubáci, TOP 09 a ČSSD chystají očistu radnice. Náměstkyně pardubického primátora a budoucí primátorka města Štepánka Fraňková (SPP) říká, že je to nutné.

Nové vedení radnice se chce také zaměřit na firmy, ve kterých je město akcionářem. Zvažuje například prodej Dostihového spolku, který má velké problémy s hospodařením, jak informoval zastupitel Jindřich Tauber (ČSSD). Město však bude muset nejprve najít spolehlivého a důvěryhodného kupce, což může trvat i několik let.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zastupitel a předseda Dostihového spolku Miroslav Petráň (SPP) upozorňuje na skutečnost, že při každém prodeji jsou rizika. Město má být proto při výběru velice uvážlivé. Koalice se už také dohodla na tom, že sníží počet úředníků. Zatím ovšem není jasné, kolik jich z magistrátu (případně z městských obvodů) odejde.

Nové vedení radnice se také chystá prověřit městské zakázky, jako například půlmiliardovou investici do rekonstrukce plaveckého areálu.