Na utonulé v českých řekách se vzpomínalo v Praze u Vltavy

Praha – Na všechny utonulé ve vodách Česka se vzpomínalo na břehu Vltavy. Od ledna jich bylo už přes padesát. Tragické bývají hlavně letní měsíce. Letos je počet obětí vysoký i kvůli srpnovým povodním na severu Čech. Ve tři hodiny odpoledne se u sochy řeky Vltavy sešli lidé ze spolku Vltavan. Položili věnce, vzpomínalo se hlavně na letošní oběti vody.

Naposledy to byl tříletý chlapec v Hrádku nad Nisou. 24 hodin po něm pátraly desítky policistů, hasičů a záchranářů, po nalezení mu už nebylo pomoci. Velkou část utopených tvoří pravidelně vodáci. Letos jich přišlo o život osm. Víc než dvojnásobek se jich ale podařilo zachránit.

Zřejmě největší boj o život svedla pětice mladých lidí na Ohři u Karlových Varů. Na Radošovském jezu se s nimi převrátil raft, čtyři se s pomocí záchranářů dostali zpátky na břeh. 16letou dívku ale proud vody strhl, utopila se. Po výslechu těch, co přežili, policie zjistila, že na vodu vyrazili opilí. Nikdo z nich navíc neměl záchrannou vestu.

Reportáž Barbory Jelínkové a Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle předsedy spolku Vltavan Jaroslava Červeného se vodák amatér na jez podívá a sjede ho, kdežto vodák profesionál přijede k jezu, podívá se a většinou ho kvůli bezpečnosti přenese. Právě jezy na Ohři v černých statistikách dominují. Změnit to chtějí vodohospodáři postupnými opravami, teď dokončili třeba přestavbu Tuhnického jezu. A zabezpečit chtějí tři další místa, včetně Radošova.

„Ve chvíli, kdy se tam vodák zvrhne, tak je ve válci – tah vody ho nepustí zpátky,“ uvedla vodácká instruktorka Hana Červenková. Vodohospodáři se zaměří také na rizikové splavy na Sázavě. A sami vodáci si už třeba vymohli, že u nebezpečného jezu v Českém Šternberku vyroste první místo pro rychlou pomoc.