Obyvatelé Moravskoslezského kraje netřídí elektroodpad

Ostrava - Elektroodpad v Moravskoslezském kraji třídí podle průzkumu necelých čtyřicet procent obyvatel. Kraj se tak řadí k nejhorším regionům České republiky. Naopak nejlépe jsou na tom v Ústeckém kraji, kde elektrozařízení recykluje přes osmdesát procent lidí. Téměř polovina obyvatel severní Moravy a Slezska si myslí, že třídění je zbytečné, protože elektroodpad stejně skončí na skládce.

Elektroodpad může obsahovat škodlivé látky, nepatří proto do popelnice. Přesto tam často končí. „Elektroodpad by se měl odkládat do míst zpětného odběru, což mohou být buď prodejny elektro, servisy elektro nebo sběrné dvory,“ doporučuje tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. České domácnosti nejčastěji vracejí ledničky, pračky a televize. Elektroodpad jsou ale také kávovary, toastovače, rádia, elektrické váhy nebo hračky. Do koše nepatří ani baterie.

Výrobky určené k recyklaci jsou označeny přeškrtnutým kontejnerem. „My na tento elektroodpad máme sběrnou nádobu. Máme kontejner i na baterie. Zákazník samozřejmě nemusí do elektroodpadu dávat jen zboží výměnou za nové zboží,“ říká vedoucí prodejny elektro Jana Mušálková. Demontáž vysloužilých elektrospotřebičů z celého regionu se zpracovává v chráněné dílně, kterou zajišťuje společnost OZO ve spolupráci s Charitou svatá Alexandra.

Elektrospotřebič vhozený do kontejneru nelze roztřídit a skončí na skládce. Uživatel, který jej odevzdá k recyklaci, ušetří státu a pomůže životnímu prostředí. „Za loňský rok se zde zpracovalo 1 575 tun elektrozařízení, ze kterých demontujeme využitelné složky,“ zdůrazňuje důležitost třídění elektroodpadu Petr Stoszek ze společnosti OZO. Probíhá zde i finální zpracování televizních a monitorových obrazovek. Třicet procent váhy celé televize je totiž znovu využitelná surovina. V současné době se v severních Čechách testují možnosti využití skla z obrazovek ve stavebnictví.

  • Elektroodpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2067/206621.jpg
  • Výrobek určený k recyklaci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2067/206622.jpg