Se službou Second Help stát ušetří

Plzeň – Netradiční Second Hand dnes v Plzni v nově připravených prostorách otevřela místní obecně prospěšná společnost s názvem „Možnosti tu jsou“. Sociální firma zprostředkovává pracovní příležitosti pro handicapované a hlavním cílem jejího snažení je především naprostá soběstačnost jejích klientů. Bez dotací a státních příspěvků. Projekt je současně vhodnou návaznou službou pro programy pracovní rehabilitace určené postiženým a výtečně tak doplňuje stávající sociální služby města Plzně. Jmenuje se Second Help.

Second Help zaměstnal dvanáct lidí se zdravotním, hlavně mentálním, postižením. A další tři lidi jako asistenty, kteří jim ve všem pomáhají. „Pracovní proces, který je hektický a kde je stres, je pro ně vlastně tou nejobtížnější situací. My jsme tady pro to, abychom jim vytvořili bezpečné prostředí,“ uvedla asistentka Jana Holečková. Samotní zaměstnanci jsou ale spokojení. „Máme za nimi přijít, kdybychom si nevěděli rady,“ nastínila Ivana Kožíšková a Alena Kaslová doplnila: „Udělala jsem dvoje zkoušky a potom jsem šla sem, protože tady mne to baví.“

Second help funguje jako sociální firma. Ušetří státu, lidé totiž nejsou na podpoře a sama se časem uživí. „A navíc, ten člověk je zaměstnaný. A má příjem jako běžná populace, takže taky utrácí,“ poukázal manažer projektu Roman Fojtíček. V rozběhu, který je pro projekt mnohem těžší, než mají běžné firmy, zatím pomohly evropské peníze. „Je to byznys jako každý jiný a my budeme dělat všechno pro to, aby byl. Když jsme projekt podávali, museli jsme udělat poměrně pečlivý byznysplán,“ dodal Roman Fojtíček. Lidé ze Sekond helpu věří, že obchod bude výdělečný a samostatný. „Radši budu, když si na sebe vyděláme, než když budeme prosit o dotace, které pak třeba nedostaneme a budeme mít problém,“ uzavřel vedoucí projektu Eduard Řezníček. Second help chce být lepší než běžné second handy. Jak pečlivým výběrem zboží, jeho následným vyčištěním a vyžehlením, tak třeba dětským koutkem a malým posezením přímo v obchodě.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Second hand, kde prodávají mentálně handicapovaní, je v pasáži Domu kultury.

Netradiční Second Hand otevřeli v Plzni.
Zdroj: ČT24