Jižní Čechy se dočkaly alespoň části slíbených dotací z EU

Budějovicko – Téměř rok čekali zástupci obcí a měst z jižních Čech na slíbené evropské regionální dotace. Jejich vyplácení zamrzlo kvůli policejnímu vyšetřování. Teď je jasno alespoň o části z těchto peněz – na 23 žadatelů připadne dohromady přes 400 milionů korun. Nové rozdělení ale také vyvolává pochybnosti, výrazně víc peněz získali žadatelé ze západních Čech.

Stovky milionů korun, nejasnosti, policejní vyšetřování a rostoucí nervozita – tak vidí rozdělování peněz z evropských regionálních fondů většina oslovených starostů. Části složitého klubka se ale politikům daří rozmotávat. Teď uvolnili 430 milionů na projekty obcí a měst. Mluvčí Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad Adam Kotalík potvrdil, že výbor schválil 23 projektů.

Na schválení projektů z šesté výzvy čekal mimo jiné také starosta Nových Hradů Vladimír Hokr (Občané za zdravé město). Místní radnice chce zrekonstruovat společenský dům. Jenže ani nové rozdělení se neobešlo bez protestů – části jihočeských žadatelů se přinejmenším nelíbí fakt, že daleko víc peněz poteče na západ Čech. Přitom žádosti z jihu dominovaly. Ředitel poradenské firmy G-PROJECT Jan Šmidmayer upřesnil, že na západ putuje až třetina prostředků.

Reportáž a vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Adam Kotalík však ubezpečil, že kritéria na schválení projektů jsou v obou krajích stejné. I přes zpochybnění výsledku je už o šesté výzvě definitivně rozhodnuto. Otázky týkající se většího balíku páté výzvy a také spolufinancování projektů státem ale zůstávají. Jde skoro o čtyři miliardy korun.

K výraznějšímu posunu by mohlo dojít už tento pátek, kdy zasedá výbor regionálního operačního programu. Nově obsazený úřad přezkoumal všech 670 původních žádostí. Na peníze čekají farnosti na opravy kostelů, školy nebo například soukromníci. Už tak složitou kauzu navíc komplikuje zrušení 7,5procentního příspěvku od státu.

Hejtmani se nejspíš pokusí přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska, aby slíbené peníze uvolnil, na společném jednání, které by mělo proběhnout zítra. Je velmi nepravděpodobné, že by dorovnání dotací zvládly kraje z vlastního rozpočtu.

Regionální operační program
Zdroj: ČT24