Dlužníky před exekutory zachránila až vlastní rodina

Jihlava - V Česku jsou ročně tisíce případů, kdy exekutoři zabavují majetek těm, kdo nedokážou splácet své půjčky. Nejvíc ohroženi jsou lidé takzvaně ekonomicky negramotní. Například na Třebíčsku se jedni mladí manželé tak zamotali do svých dluhů, že teď bojují o přežití. Na splátku jim půjčili invalidní rodiče i další příbuzní, ale stačilo to jen na část.

Gabriela a Oldřich Břinkovi si ještě jako zaměstnaní vzali půjčku od banky. Jenže pak o práci přišli a neměli peníze na splácení. Mysleli si, že všechny dluhy od banky vyřeší spotřebitelský úvěr. „Nebyli jsme až tak ekonomicky vzdělaní, abychom si dokázali spočítat, že když budeme splácet sipo, musíme mít taky něco na obživu - a že ty úvěry neutáhnem,“ přiznává chybu Oldřich Břinek.

Jenže už teď mají Břinkovi velký problém. Do domu, kde žijí s rodiči, už přišli exekutoři. Oblepili nábytek, elektroniku a další zařízení, které je převážně v majetku invalidních rodičů. „Já mám papír, že je to moje, ale ono je to vůbec nezajímá,“ zlobí se majitel domu a většiny zabavených věcí Bohumil Břinek. „V případě, že exekutor zabaví věci, které nepatří dlužníkovi, ale rodičům, tak můžou rodiče podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu,“ radí viceprezident exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Manželům nakonec pomohla rodina, která se na část dluhů složila. „Jsem strašně ráda, že nám pomohli, protože nevím, jak bychom to zvládli,“ říká Gabriela Břinková.

Exekutoři si v autě na ulici odebrali od manželů Břinkových část dluhu - padesát tisíc korun. A vzápětí vrátili invalidnímu otci zabavený notebook. Vyjádřit k případu se však odmítli. Zbytek dluhu, tedy sto tisíc korun, musí manžele Břinkovi zaplatit do 3. prosince. Exekutoři na splátkový kalendář nepřistoupili.