Plzni chybí místa ve školkách

Plzeň - Problém s nedostatkem mateřských škol řeší obvody velkých měst v posledních letech stále častěji. Silným generacím dorůstají děti do věku, kdy je rodiče potřebují hlídat, aby mohli vydělávat. Dostat ale v Plzni dítě do mateřské školy není vůbec jednoduché. Míst je málo a zájem velký. Proto se nabízejí i alternativní zařízení, která se o děti starají.

Například ve třetím plzeňském obvodu mohli z osmi set žádostí uspokojit pouze polovinu. Navíc kritéria jsou přísná. Školky berou děti od tří let. Matka nesmí být s druhým na mateřské a přednost před ostatními dostávají předškoláci. „Učíme je žít v kolektivu, protože pak již nastupují do školy,“ říká ředitelka MŠ Želvíčkova v Plzni.    

Například Lídě Nováčkové z Plzně chlapce do školky letos nepřijali proto, že se narodil v březnu, a tudíž by od září až do března ve školce zůstalo prázdné místo. „Do tří let věku dítěte mi drží v práci místo, takže bych syna potřebovala v březnu, kdy mu budou tři roky, dát do školky, ale nemám kam,“ uvádí Lída Nováčková.    

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Aby mohla paní Nováčková do práce v termínu, který jí nařizuje zaměstnavatel, bude déle než půl roku hlídat babička. Prázdné místo na několik měsíců nesmí ředitelky mateřských škol vůbec dovolit, protože provoz mateřských škol není právě levný. V Plzni školky financuje magistrát, jeho příspěvek se liší podle obvodů a počtu školek v nich. Řádově to je několik desítek milionů korun ročně. V Plzni ale existují i jiné možnosti.  

Třicetiletá Lenka Havlová měla před časem problém s umístěním syna do mateřské školy. Rodičům teď sama začala nabízet alternativu. Její nová školka s názvem Andělky není mateřská školka v pravém slova smyslu, ale kdykoliv si tady rodiče mohou nechat dítě ohlídat. „Záleží jen na rodičích, kdy sem to dítě dají a kdy si ho vyzvednou,“ vysvětluje Lenka.   

Andělky stojí víc než klasická školka, ale rodiče, kteří nemají pevnou pracovní dobu, nemusí nárazově shánět jiné hlídání. „Jsme v centru Plzně, takže si rodiče mohou například objet úřady,“ dodává Zuzana Dvořáková z Andělky Plzeň.  

Stavby nových mateřských škol lze jen stěží očekávat, protože silné ročníky zase odezní a školky by pak zřejmě zůstaly poloprázdné. „Ta křivka se stale opakuje. Teď jsme zrovna někde nahoře,“ uzavírá ředitelka MŠ Mandlová v Plzni Jitka Matějovicová.   

Také ministerstvo práce a sociálních věcí už dlouhodobě navrhuje podporu tzv. chův ze sousedství nebo firemních mateřských škol, které by měly situaci zlepšit. Za klasickou školku zaplatí rodiče měsíčně asi tisíc korun. U soukromých je to velmi individuální a začíná to někde od šesti tisíc korun výše.