V Lokti patrně zanikne střední průmyslová škola

Loket – Z návrhu karlovarského hejtmanství vyplývá to, že kromě školy v Lokti má být v regionu zrušena ještě ašská, nejdecká a chodovská střední škola. Vede k tomu jednak snižující se počet žáků a také potřeba naplnit kapacitu modernizované školy v Sokolově. Radnicím se to ale nelíbí.

Loketská průmyslovka znamená pro většinu jejích absolventů ze Sokolovska, Chebska i Karlovarska kus nostalgie. S 300 studenty vytváří téměř rodinné prostředí. Její hlavní budovy a internát jsou přímo na historickém náměstí. Starosta Lokte Jaroslav Hlavsa (ODS) informoval, že škola existuje 50 let a na jejích studentech jsou závislí různí podnikatelé a obchodníci.

Argumenty hejtmanství ke zrušení loketské školy uvádí radní Karlovarského kraje pro školství Vratislav Emler: „Dvě třetiny žáků jezdí ze Sokolova do Lokte. Podobné obory jsou ale i v Sokolově. Dalším důvodem je třeba otázka zprávy školní inspekce, která není povzbuzující.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V Aši, Chodově, Nejdku a v Lokti se připravuje rušení škol. V Sokolově hejtmanství investuje na 400 milionů korun do rekonstrukce a rozšíření Integrované střední školy technické a ekonomické. Luboš Zahradníček (TOP 09) upřesnil, že škola bude rozšířena z 900 na 1200 žáků, což odpovídá počtu studentů loketské školy.

Jaroslav Hlavsa však namítá, že Loket pronajal budovu kraji za symbolickou jednu korunu s podmínkou, že v ní bude provozováno školství. Při jejím komerčním využití přitom mohla městu vydělat mnoho peněz.