V Boleticích zlikvidovali válečnou munici

Boletice (Českokrumlovsko) – Munice z druhé světové války je i po desítkách let stále hrozbou. Konkrétně v jižních Čechách vyjížděli pyrotechnici v posledních týdnech k výjimečně velkému množství nálezů. Zajišťovali je nejen při plánovaných průzkumech staveb, ale i náhodně – třeba v lese. Dnes vše likvidovali ve vojenském prostoru Boletice. Štáb České televize byl u toho. Stará válečná munice se objevuje nejčastěji při terénních úpravách a úklidu objektů. Nejčastěji lidé nacházejí pěchotní střelivo, ruční granáty všech typů, dělostřelecké miny a granáty, letecké pumy.

Pár výbuchů a všechno, co pyrotechnici v poslední době nasbírali po celé republice, je pryč. Jenom v jižních Čechách se našly německé i sovětské granáty, miny, střely různých typů a velikostí. Poslední nález je z pondělí. „V jednom z lesních prostorů na Veselsku byla nalezena dělostřelecká mina a protitankový ruční granát,“ potvrdil mluvčí PČR Tábor Miroslav Doubek a pyrotechnik Luboš Turek doplnil: „Nejčastěji to je v Jihočeském a Západočeském kraji. Tam, kde probíhaly velké boje, eventuálně nálety.“ A další z pyrotechniků Ladislav Zágiba k tomu poznamenal: „Historie se dá odvodit. Jestli byla bomba vystřelená, nevystřelená, zahozená nebo selhaná.“

Například v říjnu našli dělníci při stavbě dálnice u Veselí nad Lužnicí dva granáty. A pár dní potom ještě leteckou pumu. Často je lze objevit také při výkopech. „Metrový výkop a koukala z něj taková roura. Vykopal jsem stopadesátku granát,“ dodal Ladislav Zágiba. Pyrotechnici jezdí občas i na úplně nečekaná místa, například pro dělostřelecký granát do cukrovaru. „Přišel se sklizenou řepou. Prošel celou linkou, takže jsem ho tenkrát dostal k zajištění krásně čistý,“ vzpomíná Luboš Turek. Jakákoli manipulace s takovým nálezem je velice nebezpečná. Přivolání policistů nezbytné.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Munice nalezená v jižních Čechách se tady likvidovala letos naposledy. Jak to bude příští rok, nikdo neví, pyrotechnická složka policie by se totiž měla zásadně změnit.

Munice z druhé světové války je i po desítkách let stále hrozbou.
Zdroj: ČT24