V Olomouci bude mauzoleum slavných biskupů

Olomouc - V Olomouci vrcholí rekonstrukce katedrály svatého Václava. Vzniká tam mauzoleum slavných biskupů. Kromě hrobky a sarkofágů opravili restaurátoři i fresky, nábytek a sochy. Mauzoleum biskupů bude slavnostně otevřeno 17. prosince. Na jeho vznik a další opravy získala římskokatolická farnost z norských fondů téměř jeden milion eur.

Schránky s tělesnými pozůstatky církevních hodnostářů jsou již zpět v cínových rakvích. V červenci loňského roku byly sarkofágy v katastrofálním stavu. Dnes jsou jako nové. „Původní materiál z období baroka jsme nechali, ale museli jsme jej doplnit novým, protože byl úplně zkorodovaný,“ popisuje náročnost rekonstrukce vzácných sarkofágů restaurátor Ivan Houska.

Rekonstrukce dolní a horní krypty navazuje na opravy vnějšího pláště katedrály v uplynulých letech. „Když jsme sáhli do omítek, tak nám začaly celé kusy odpadávat, takže to bylo trochu dramatické. Teď je tady udělaná nová vzduchotechnika, osvětlení a je to krásný výstavní prostor,“ říká hrdě vedoucí projektu rekonstrukce katedrály Jindřich Suchánek.

Cílem projektu je zachování kulturního a duchovního dědictví Evropy. „Je dobře, že je katedrála otevřená pro všechny. Když lidé přicházejí na místo, které je tak hluboce a silně duchovní, jistě jim to nemůže uškodit,“ myslí si olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

  • Sarkofágy před rekonstrukcí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207364.jpg
  • Zrekonstruovaný sarkofág autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207365.jpg