S likvidací nebezpečného materiálu v Bělé nad Svitavou pomůže kraji i stát

Pardubice – Stát pomůže Pardubickému kraji s likvidací nebezpečných látek, které nedávno objevila policie v jednom domě v Bělé nad Svitavou. Pětačtyřicetiletý muž ve svém domě shromáždil velké množství zbraní, výbušnin a různých chemikálií včetně jaderného odpadu. O likvidaci škod dnes jednal hejtman Radko Martínek (ČSSD) s ministerstvem financí, podle dohody by stát mohl zaplatit veškeré náklady spojené s likvidací rizikových látek, která vyjde na zhruba tři miliony korun.

Dům plný rizikových sloučenin policie objevila počátkem října. Množství jedů a zbraní uložených od sklepa po půdu překvapilo i zkušené pyrotechniky. Majitel si ze svého domu udělal soukromé skladiště, nebezpečná munice a chemikálie pro něj prý byly koníčkem. „Muž byl obviněn z trestných činů nedovolené ozbrojování a nedovolené výbory a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Vzhledem k trvalému pobytu se o muže zajímá i německá policie. 

V Bělé se mezitím rozběhlo třídění a likvidace skladovaných látek. „Zajištěné zbraně, munice a jaderný materiál jsme převezli a v tuto chvíli probíhá jejich znalecké zkoumání,“ dodala policejní mluvčí. Za likvidaci jedů a zbraní se zaručil Pardubický kraj a v domě už pracuje specializovaná firma. „Stát nám ze svého krizového fondu pomůže zafinancovat tu stávající situaci, takže teď se bude jenom administrovat,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Likvidace chemikálií i dalších zbraní potrvá podle odhadů čtyři měsíce.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)