Středočeský kraj chce dohnat zpoždění vyplácení peněz z EU

Praha – Středočeskému kraji hrozí, že nestihne včas vyčerpat všechny evropské peníze na sociální služby. Jde téměř o půl miliardy korun, které mohly neziskové organizace už rok využívat. Vedení kraje tvrdí, že zpoždění vyplácení peněz dožene a o žádné nepřijde.

Na provoz azylových domů či protidrogových center v kraji může po dobu čtyř let přispívat Evropská unie. Pro střední Čechy vyčlenila ještě za bývalého vedení kraje 570 milionů korun. Zatím ale do regionu nedoputovala ani koruna. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová se nechala slyšet, že Středočeský kraj měl začít s čerpáním peněz již v průběhu letošního roku. Skutečně prý hrozí to, že pokud nebude celá částka dočerpána, tak kraj o část prostředků přijde.

Krajský opoziční zastupitel Petr Bendl (ODS) považuje přístup hejtmana Davida Ratha (ČSSD) za skandální. Střední Čechy jsou posledním krajem v republice, který ještě peníze z evropského programu sociální prevence nevyužívá. Vedení kraje zpoždění vysvětluje nepovedenými výběrovými řízeními na poskytovatele sociálních služeb. První soutěž připravenou minulým vedením kraje nové hejtmanství zrušilo. Druhou stopnul antimonopolní úřad.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Domluvili jsme se s ministerstvem práce, že náš projekt ve Středočeském kraji bude o jeden rok prodloužen, poběží od roku 2011 do roku 2013,“ říká radní pro sociální věci Zuzana Jentsche Stöcklova (ČSSD). To potvrdila i Viktorie Plívová. Kraj ubezpečuje, že o peníze by neziskové organizace přijít neměly. Radní pro sociální věci informovala, že vyhodnocení výběrového řízení bude příští týden a následně se budou podepisovat smlouvy.

Pro poskytovatele bylo stanoveno dvanáct oblastí, ve kterých se mohli o peníze z evropských fondů ucházet. Pokud už vše půjde bez komplikací, mohl by je kraj začít vyplácet od 1. ledna.