Český Těšín žije divadlem

Český Těšín - V Českém Těšíně probíhá už desátý ročník festivalu divadel Moravy a Slezska. Na přehlídku se sjelo deset souborů nejen z České republiky, ale i z  Polska, Slovenska a Rakouska. Festival je soutěžní. Porota vybere nejzdařilejší inscenaci a udělí cenu za nejlepší herecký výkon.

Tucet představení a všechna netuctová. Tak by se dal charakterizovat festival divadel Moravy a Slezska. Představila se zde polská i česká scéna Těšínského divadla, do Českého Těšína poprvé zavítalo rakouské divadlo Komedienherbst Niederösterreich z Gmündu a polský soubor Teatr Zaglebia. „Záměrem bylo vzájemné poznávání těch nejbližších našich sousedů, vědění, co oni dělají, protože my hodně často víme, co se děje ve velkých divadlech, velkých městech a nevíme, co se děje v Šumperku, v Ostravě nebo v Opavě,“ vysvětluje ředitel Těšínského divadla a organizátor festivalu Karol Suszka.

„Na festival jsme letos přijeli s představením Cymes Cymes, režírovaném a napsaném Janem Szurmiejem. Touto inscenací jsme chtěli ukázat kulturu různých národů, v tomto případě je to kultura židovská a její zvyky,“ říká ředitel polského Teatru Zagłębia Adam Kopciuszewski. Festival divadel Moravy a Slezska je jednou z posledních přehlídek, která má svou porotu. Ta navíc o inscenacích s tvůrci diskutuje.

„Ta diskuse je vždycky nejen motivační, ale více méně je to hodnotící prvek, který těm divadlům v tom bezprostředním kontaktu z očí do očí řekne víc než nějaké kritiky,“ myslí si divadelní kritik Jiří P. Kříž. Festival divadel Moravy a Slezska dnes večer zakončí Komorné divadlo ze slovenského Martina, které do Českého Těšína přiveze své představení Kumšt.

  • Festivalové představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2081/208015.jpg
  • Festivalové představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2081/208016.jpg