Boj o obchvat Roudné v Plzni nekončí

Plzeň – Plzeňská radnice se snaží kontroverzní stavbu obchvatu Roudné prosadit za každou cenu. V minulosti už od několika navržených variant musela ustoupit. Odpůrci začínají mobilizovat síly. Občanská sdružení přivedení tisícovek aut do klidné čtvrti odmítají. Ještě není nová velká koalice ČSSD a ODS ani oficiálně podepsaná, další varianta obchvatu je však na světě.

Podle odpůrců je nová varianta obchvatu Roudné stejně špatná jako všechny předchozí. Vladimíra Nová z koalice občanských sdružení Roudná říká, že silnice by měla být navíc v těsné blízkosti plzeňské fakultní nemocnice. Podle Pavla Denka ze stejné koalice občanských sdružení by dopravní situaci mohla vyřešit výstavba městských okruhů.

Radnici jde o spojení největšího sídliště Lochotín s centrem. Sídliště má jen jednu spojnici, která je neustále ucpaná, a tak chtějí politici prosadit ještě jednu, právě přes klidnou a nenápadnou Roudnou. Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) sdělil, že všem stranám vyšla radnice vstříc. „Tato varianta nemá za účel převádět nákladní a těžkou dopravu do Roudné,“ informoval předseda kontrolního výboru zastupitelstva města Plzně Miloslav Šimák (ČSSD).

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Radnice už na boj s odpůrci rezignovala. Tvrdí, že po tolika letech sporů není domluva možná. S tím Pavel Denk nesouhlasí. Podle sdružení jsou všechny varianty zkrátka špatné. Silnici přes Roudnou považuje velká koalice, která usedne na radnici, za jednu z hlavních priorit. Průtah bude stát kolem půl miliardy korun, zaplatí ho město.