Starosta Raspenavy v zastupitelstvu zasedne, rozhodl soud

Liberec - V zastupitelstvu Raspenavy nakonec díky rozhodnutí libereckého krajského soudu zasedne dosavadní starosta Pavel Lžičař. Dodatečně obdrží osvědčení o zvolení a volby se díky tomu opakovat nemusí. Otázkou je, jaký vliv bude mít Lžičařova účast v zastupitelstvu na povolební jednání a volbu budoucího starosty. Svůj post by obhájit chtěl.

Chybu udělala okrsková volební komise, když přepisovala počty přednostních hlasů z papíru do volebního sčítacího programu statistického úřadu. Dosavadnímu starostovi Lžičařovi započítali v jednom okrsku pouze 9 hlasů, ačkoli jich získal 69. Následkem toho Lžičaře přeskočil jiný kandidát a bývalý starosta, který vedl v Raspenavě vítězné volební sdružení Za obnovu obce, se propadl na kandidátce až na šesté místo. Do zastupitelstva se tak těšně nedostal.

Zajímavé na situaci bylo, že Lžičar byl jediným ze starostů povodněmi zaplavených obcí, který se v komunálních volbách do zastupitelstva své obce nedostal. Chyby si naštěstí na internetu všimla členka volební komise a výsledek voleb napadla u soudu. Vzhledem k tomu, že šlo o administrativní chybu, nemusí se volba opakovat, rozhodl soud. Volba Vladislava Kobery, který se stal zastupitelem místo Lžičaře, je neplatná.

Sdružení Za obnovu obce volby v Raspenavě vyhrálo, získalo v patnáctičlenném zastupitelstvu třetinu křesel. Druzí skončili sociální demokraté se čtyřmi mandáty, ODS má tři křesla stejně jako KSČM s nezávislými.

V Liberci byly podány celkem čtyři stížnosti na průběh voleb. Jedna se týkala Josefova Dolu, tu soud již zamítl. Návrhy na neplatnost voleb v Jindřichovicích pod Smrkem a v Liberci se teprve řeší.

Pavel Lžičař
Zdroj: ČT24