Gazdík: Obrátím se na vnitro, aby svolalo ve Zlíně zastupitelstvo

Zlín - Předseda hnutí Starostové a nezávislí a poslanec Petr Gazdík se hodlá obrátit na ministerstvo vnitra, aby v úterý svolalo ustavující zastupitelstvo ve Zlíně na 16. listopadu. Společně s představiteli nové koalice ve Zlíně (TOP 09, STAN, M.O.R., KDU-ČSL, Zlínským hnutím nezávislých a VV) tak reaguje na to, že to zlínská primátorka Irena Ondrová (ODS) dosud neučinila. Lhůta pro svolání ustavujícího zastupitelstva vyprší už dnes o půlnoci.

„Paní primátorka má dnes dovolenou a k celé situaci se vyjádří zítra,“ řekla dnes mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. Podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva vnitra resort situaci ve Zlíně monitoruje. Magistrát se již na ministerstvo telefonicky obrátil a žádal o stanovisko k celé věci. „Magistrát byl vyzván k zaslání relevantních podkladů tak, aby ministerstvo vnitra mohlo celou věc zhodnotit a zaujmout stanovisko. Pokud se poslanec Petr Gazdík na ministerstvo obrátí s žádostí o realizaci pravomoci…, bude celá věc posouzena v intencích naší působnosti, a to v co nejkratší době,“ uvedla Malá.

Situace ohledně ustavujícího zastupitelstva ve Zlíně se zkomplikovala v okamžiku, kdy půl hodiny před vypršením termínu Krajský soud v Brně obdržel stížnost na neplatnost voleb, kde žalovaným byl Magistrát města Zlína. Návrh podala osoba vystupující pod jménem Pavel Sedlář. Nicméně z pátečního usnesení soudu je patrné, že návrh se netýkal Zlína, ale samostatné obce Lhota u Malenovic.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Celá situace stížnosti je velmi neobvyklá, neboť nejenže návrh nebyl podepsán ani datován, ale především se vůbec netýkal voleb do zastupitelstva Zlína, ale samostatné obce Lhota u Malenovic. Stěžovatel byl na uvedené adrese bydliště neznámým,“ řekl Gazdík. Krajský soud v Brně stížnost odmítl a prohlásil, že řízení o návrhu na neplatnost voleb se nemohlo uskutečnit a „návrh trpěl neodstranitelnými vadami. “Magistrát města Zlína měl již v samém počátku seznat to, že návrh nesměřuje proti němu. Tudíž žádná lhůta pro oddálení svolání ustavujícího zasedání zastupitelstva běžet nezačala," řekla Eva Štauderová (M.O.R.).

Podle zákona o obcích ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva obce svolává dosavadní starosta po uplynutí lhůty pro podání návrhu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování tak, aby se konalo do 15 dnů ode dne uplynutí této lhůty. V případě, že se tak nestane, svolá je po uplynutí lhůty ministerstvo vnitra.